Israelul a distrus structuri palestiniene finanţate din fonduri europene – ONG

Israelul a demolat în 2011 zeci de case palestiniene, rezervoare de apă şi infrastructuri agricole finanţate din fonduri europene, iar 110 alte structuri sunt ameninţate, a denunţat un raport publicat luni de organizaţiile neguvernamentale de ajutor umanitar, relatează AFP.
Economica.net - lun, 14 mai 2012, 07:35
Israelul a distrus structuri palestiniene finanţate din fonduri europene - ONG

Această anchetă a fost realizată de organizaţiile neguvernamentale locale şi internaţionale şi supervizată de Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Potrivit raportului organizaţiei Displacement Working Group (DWG), Israelul a distrus în 2011 62 de structuri finanţate de UE (Franţa, Olanda, Marea Britanie, Polonia, Irlanda, Comisia Europeană).

În aprilie, Franţa a protestat pe lângă ambasadorul Israelului la Paris după demolarea a două rezervoare de apă din apropiere de Hebron (sudul Cisiordaniei), a căror construcţie o finanţase.

Potrivit OCHA, 620 de structuri au fost distruse în 2011 în Cisiordania, dintre care 62 finanţate de UE. Aproape toate aceste structuri se află în zona C a Cisiordaniei, unde Israelul exercită puterea civilă şi securitatea.

Armata israeliană susţine că a fost constrânsă să emită ordine de demolare atunci când structurile au fost construite fără autorizaţiile necesare.

„Demolările privează comunităţile vulnerabile de asistenţa oamenilor care se preocupă de cei aflaţi în necesitate”, a declarat pentru AFP Nicolas Vercken, de la Oxfam France.

„Statele europene pot să se asigure că banii cetăţenilor lor au servit efectiv la ceva cerându-i Guvernului israelian să înceteze demolarea proiectelor de ajutor pentru infrastructurile civile”, a adăugat el.

Pentru Emmanuelle Bennani, de la CCFD – Terre Solidaire, „distrugerea proiectelor finanţate de UE şi deplasarea palestinienilor sub ocupaţie sunt contrare Convenţiilor de la Geneva. UE trebuie să ia poziţie în favoarea respectului faţă de dreptul internaţional umanitar”.

„Demolarea de către Israel a infrastructurilor hidraulice a crescut într-un ritm alarmant în acest an” şi „reprezintă o risipă scandaloasă a ajutorului european finanţat de contribuabili”, a denunţat Ayman Rabi, de la Palestinian Hydrology Group.

„Dar preţul cel mai mare este plătit de bărbaţi, femei şi copii vulnerabili ale căror drepturi sunt încălcate atunci când sunt privaţi de apă”, a denunţat el.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...