Israelul ajută regimul Bashar Al-Assad să rămână la putere. Cine spune asta

Israelul ajută regimul Bashar Al-Assad să se menţină la putere, susţine un lider al insurgenţilor sirieni, explicând că tensiunile apărute în Platoul Golan au rolul de a avantaja armata siriană în confruntările cu opoziţia, relatează site-ul Ynetnews.
Economica.net - mar, 13 nov. 2012, 14:33
Israelul ajută regimul Bashar Al-Assad să rămână la putere. Cine spune asta

„Israelul ajută regimul sirian în conformitate cu parteneriatul existent”, afirmă Mustafa al-Sheikh, şeful Consiliului militar al Armatei Siriene Libere, o grupare a insurgenţilor sirieni.

„Acordurile sunt evidente în contextul în care Israelul le-a permis forţelor siriene să pătrundă în zone demilitarizate controlate de ONU fără nicio obiecţie”, adaugă Al-Sheikh, referindu-se la zona de frontieră din Platoul Golan.

„Rachetele pe care Israelul le lansează în Platoul Golan au rolul de a intensifica tensiunile la frontieră pentru a permite menţinerea la putere a unui aliat, Bashar Al-Assad. Nu veţi găsi gardieni mai loiali la frontiera israeliană decât preşedintele Bashar Al-Assad şi tătăl acestuia”, adaugă al-Sheikh.

Israelul a ripostat, duminică şi luni, unor tiruri cu obuze lansate din Siria, atacând o baterie de artilerie care ar aparţine armatei siriene. Israelul l-a somat pe preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, să evite tirurile cu obuze în zona Platoului Golan, statul evreu avertizând că este pregătit să se apere. Avertismentul a fost lansat în contextul în care mai multe obuze de mortieră au fost lansate din Siria spre Podişul Golan, o zonă aflată sub controlul Israelului din anul 1967. Armata israeliană a stabilit că obuzele nu au fost lansate intenţionat, ci au ajuns eronat pe teritoriul israelian, în cadrul confruntărilor armate dintre forţele opoziţiei siriene şi trupele subordonate regimului Al-Assad.

Israelul a anexat oficial Înălţimile Golan în anul 1981, deşi decizia nu este recunoscută la nivel internaţional. Siria insistă că teritoriul strategic îi aparţine şi a negociat situaţia cu statul evreu. Deşi cele două state au semnat un acord privind demilitarizarea zonelor de frontieră, practic sunt în război în continuare, pentru că nu există niciun acord de pace.

Conform ziarului Yedioth Ahronoth, revoltele din Siria, izbucnite la începutul anului 2011, au întrerupt negocieri intense cu Israelul în cursul cărora premierul Benjamin Netanyahu acceptase, în principiu, cedarea Platoului Golan în schimbul unui acord bilateral de pace. În primăvara anului 2010, Netanyahu şi ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, lansaseră negocieri secrete cu regimul Bashar Al-Assad prin intermediul mediatorului american Frederick Hoff, fost comandant în corpul Forţelor Navale americane. Potrivit ziarului israelian Yedioth Ahronoth, documente scrise de Hoff sugerează că negocierile porneau de la premisa că Benjamin Netanyahu dorea revenirea Israelului la frontierele din 4 iunie 1967, cedând astfel Siriei Înălţimile Golan.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări militare între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad şi forţele opoziţiei. Bilanţul conflictului civil este de cel puţin 37.000 de morţi, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, dar cifrele nu pot fi verificate din alte surse.

Te-ar mai putea interesa și
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC Sifang, pe care speră să îl introducă în circulație chiar de anul......
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui ...