Israelul este mulţumit de asigurările oferite de Obama cu privire la programul nuclear iranian

Israelul este mulţumit de asigurările oferite de preşedintele american Barack Obama în privinţa programului nuclear iranian, în prima zi a vizitei sale oficiale la Ierusalim, a precizat joi ministrul pentru Relaţii Internaţionale, Youval Steinitz, potrivit AFP.
Economica.net - joi, 21 mart. 2013, 11:29
Israelul este mulţumit de asigurările oferite de Obama cu privire la programul nuclear iranian

„Preşedintele (american) a promis ferm să acţioneze împotriva programului nuclear iranian, dar şi să consolideze cooperarea militară, diplomatică şi în domeniul informaţiilor, între cele două ţări”, a precizat Steinitz, care se ocupă şi de dialogul strategic cu Statele Unite, potrivit postului de radio militar israelian.

„Preşedintele a anunţat totodată demararea discuţiilor cu privire la prelungirea dincolo de 2017 a ajutorului militar american acordat Israelului”, a adăugat Steinitz.

Preşedintele Obama a vorbit miercuri despre un nou acord-cadru, pe o perioadă de zece ani, care ar trebui să succeadă celui din prezent, care expiră în 2017, în ceea ce priveşte ajutorul militar american acordat Israelului, care depăşeşte în prezent suma de trei miliarde de dolari pe an.

„Important este că acest ajutor acordat Israelului nu este condiţionat de abandonarea dreptului la autoapărare al Israelului, de capacitatea noastră de a lua decizii în condiţii de independenţă deplină în faţa tuturor ameninţărilor, inclusiv cea iraniană”, a declarat mulţumit ministrul israelian.

Obama a declarat miercuri că nu se aşteaptă ca Israelul să conteze pe Washington în cazul unui atac împotriva Iranului, în cadrul unei conferinţe de presă comune, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, la Ierusalim.

„Nu mă aştept ca premierul (Netanyahu) să ia o decizie în ceea ce priveşte securitatea ţării sale şi să conteze pentru aceasta pe o altă ţară”, a declarat Obama.

„Dar nu ştiu dacă israelienii vor lua o asemenea decizie”, a adăugat el, arătând că relativa proximitate deografică de Iran explică diferenţele de perspectivă cu privire la ameninţarea iraniană, între Israel şi aliatul său american.

În schimb, preşedintele american a recunoscut că Israelul are dreptul să se apere, a adăugat comentatorul politic al radioului.

Radioul militar a depistat „diferenţe” în dosarul iranian: „Benjamin Netanyahu ar vrea o accelerare a sancţiunilor americane împotriva Teheranului”.

În noiembrie, premierul israelian s-a declarat „pregătit, dacă trebuie”, să declanşeze un atac împotriva bazelor nucleare iraniene, după ce a eşuat în a convinge precedenta administraţie Obama să stabilească Teheranului o „linie roşie”, care să nu fie depăşită, în programul nuclear.

Puterile occidentale suspectează Iranul că doreşte să obţină arma atomică, sub acoperirea programului nuclear civil, acuzaţii dezminţite de Teheran.

Potrivit presei israeliene, strategia de seducţie, lansată de Obama pentru „a cuceri inimile Israelienilor”, a înregistrat, până în prezent, un succes.

„O glumă, o tachinare blândă, câteva cuvinte în ebraică şi iată-ne pe noi (israelienii), plini de dragoste”, scrie ironic editorialista Sima Kadmon, în cotidianul Yediot Aharonot. Jurnalista este de părere că „Obama a înţeles că nici el şi nici un alt preşedinte american nu poate pune presiune pe Israel fără să aibă o relaţie de încredere, de prietenie şi de înţelegere”.

Maariv apreciază însă că nu există „cadouri gratuite şi gesturi dezinteresate”, din partea preşedintelui Obama.

Te-ar mai putea interesa și
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. HORNBACH își consolidează eforturile tehnologice prin lansarea unui IT HUB......
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...