Israelul va construi o barieră la frontiera cu Iordania

Economica.net
04 11. 2013
israel_546688909_34912500

Israelul afirmă de mult timp că intenţionează să menţină o prezenţă militară în Valea Iordanului, căreia plaestinienii i se opun, refuzând orice menţinere a unei prezenţe militare israeliene de-a lungul frontierei unui viitor stat plaestinian, în urma unui posibil acord de pace, mai ales în Valea Iordanului, în estul Cisiordaniei ocupate.

Cotidianul israelian Maariv scria duminică despre faptul că premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis „să construiască o barieră de securitate în Valea Iordanului”.

Potrivit ziarului, această decizie apare pe fondul unor „divergenţe de opinie” şi unui „impas în negocierile israeliano-palestiniene din cauza controlului militar asupta Văii Iordanului”.

Maariv scrie că Netanyahu urmează să aprobe lucrările de construire „imediat după încheierea construirii barierei de la frontiera cu Egiptul”.

În ianuarie 2012, premierul le-a spus miniştrilor săi că va „consolida barierele de-a lungul frontierei cu Iordania”, pentru a stopa imigraţia clandestină, odată ce bariera de securitate dintre Israel şi Egipt, în Peninsula Sinai, va fi finalizată.

Un purtător de cuvânt al lui Netanyahu a refuzat să ofere detalii despre aceste proiecte sau să comenteze pe marginea articolului Maariv, preluat de agenţia Wafa.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a denunţat aceste proiecte. „Declaraţiile premierului israelian despre construirea unei bariere în Valea Iordanului au ca scop doar să conducă la eşecul vizitei secretarului (de Stat american John) Kerry”, a declarat el, citat de Wafa.

Kerry urmează să îi întâlnească pe Abbas şi Netanyahu în mod separat, miercuri, într-o încercare de a impulsiona negocierile de pace, în contextul în care palestinienii denunţă atitudinea Israelului, care a anunţat construirea a peste 1.850 de noi locuinţe în colonii.

Secretarul de Stat american a impus un embargo mediatic total asupra negocierilor de pace, la care le-a adus pe cele două părţi la sfârşitul lui iulie, după un blocaj de aproape trei ani.

În deschiderea unei reuniuni săptămânale a Cabinetului, duminică, Netanyahu a declarat că una dintre cele două componente esenţiale ale unui posibil acord de pace sunt dispoziţii cu privire la securitatea Israelului, „în fruntea cărora se află menţinerea frontierei de securitate de-a lungul Văii Iordanului”, fără să precizeze dacă prin aceasta înţelege o prezenţă militară sau o barieră.