Istoria pantofilor sport

Atunci când vine vorba despre încălțăminte, aproape oricine preferă pantofii sport. Ușori, flexibili și confortabili, aceștia au ajuns să fie potriviți în foarte multe situații.
Ion Dobreanu - lun, 15 nov. 2021, 18:01
Istoria pantofilor sport

Există sneakers barbati casual, pantofi sport destinați diverselor sporturi sau chiar încălțări potrivite în outfit-uri elegante. Deși toți îi purtăm, știm destul de puține despre acești pantofi sport. Te-ai aștepta ca toți strămoșii noștri să se fi bucurat de confortul oferit de o pereche de sneakerși, însă istoria ne spune că au apărut abia la începutul secolului XX.

Unde începe istoria pantofilor sport?

1918 este anul în care apar primii pantofi cusuți din pânză. Aceștia sunt gândiți pentru baschetbalistul Chuck Taylor și au o talpă realizată din cauciuc vulcanizat. Creatorul lor este Marquis Mils Converse, iar succesul pe care l-au avut a fost unul foarte mare. Chiar și astăzi, pantofii Converse sunt prezenți pe piață și sunt foarte apreciați.

În 1924, frații Dassler din Germania încep să creeze pantofi ușori de alergare. Produsele lor câștigă mulți fani din rândul sportivilor și generează vânzări substanțiale. Din păcate, imediat după cel de-al doilea Război Mondial cei doi frați se ceartă și își separă compania în două: Adidas și Puma. Ambele ajung să scrie o adevărată istorie în lumea pantofilor sport.

În 1966 apare brandul Vans, destinat skateboarderilor, în 1971 apare brandul Blue Ribbon Sports transformat ulterior în Nike, iar din anii ‘80 din ce în ce mai multe companii încep să își facă simțită prezență în industria pantofilor sport, ceea ce duce la nașterea unor modele din ce în ce mai interesante și a unor tehnologii cu adevărat inedite.

Pantofii sport încep să fie folosiți atât de sportivi, pe terenurile de sport, cât și de oamenii care își doresc outfit-uri cât mai confortabile. Aceștia ajung să reprezinte adevărate mișcări muzicale, sportive sau politice.

Pantofii Converse, spre exemplu, devin un element emblematic al stilului punk și rock’n’roll, iar pantofii de baschet Superstar de la Adidas devin extrem de populari în rândul majorității oamenilor.

Pantofii sport astăzi

Astăzi, pantofii sport sunt prezenți peste tot, fiind purtați în întreaga lume. Brandurile mari înființate în urmă cu 5-6 decenii sunt încă prezente pe piață și oferă sute de modele, care mai de care mai interesante. Pe lângă acestea însă, au apărut o mulțime de alte branduri care au adus câte ceva nou pe piață și au reușit să împartă pantofii sport în foarte multe categorii.

Ai de ales între pantofi sport gândiți pentru diverse activități fizice (fotbal, fitness, baschet, volei etc.) care sunt foarte rezistenți și au o structură personalizată pentru sportul căruia îi sunt destinați sau pantofi pentru fashion. De asemenea, ai de ales între zeci de variante de materiale: piele, materiale sintetice, textile sau diverse combinații între acestea.

În momentul în care achiziționezi o pereche de pantofi sport, un element cheie de care trebuie să ții cont este talpa. Aceasta este realizată, de obicei, din cauciuc, păstrându-se ideea celor de la Converse, însă au apărut și tălpi din spumă cu memorie sau diverse alte materiale. Talpa este cea care oferă confort și susținere, motiv pentru care este extrem de important să fie aleasă cu mare atenție.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...