1EUR = 4.8722 RON | Bucureşti 30 º

Finanţe şi bănci

IT-iştii solicită Guvernului să clarifice condiţiile de acordare a sprijinului financiar de 2.500 lei pentru angajaţii care lucrează de acasă

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS) solicită Guvernului să clarifice condiţiile de acordare a sprijinului financiar de 2.500 lei pentru angajaţii care lucrează de acasă, inclusiv bugetul total alocat pentru achiziţia echipamentelor ori numărul de telesalariaţi pentru care există buget, precum şi detalierea procesului de restituire a diferenţelor de bani în cazul în care valoarea echipamentelor achiziţionate de angajator este mai mică de 2.500 de lei.

15 sep, 2020 | | ECONOMICA.net

"ANIS salută iniţiativa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale referitoare la stabilirea modalităţii de acordare a sprijinului financiar şi a categoriilor de bunuri ce pot fi achiziţionate conform art. 6 alin. (1) din OUG nr. 132/2020, dar cere ca documentul publicat în Monitorul Oficial pe 10 septembrie să cuprindă şi data de la care se aplică Ordinul Ministerului nr. 1376/2020 pentru achiziţia de echipamente", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Astfel, ANIS consideră important ca documentul publicat în Monitorul Oficial în data de 10 septembrie a.c. să cuprindă și data de la care se aplică Ordinul Ministerului pentru achiziția de echipamente. Un alt aspect important îl reprezintă bugetul total alocat pentru astfel de achiziții ori numărul de telesalariați pentru care există buget. Aceste aspecte sunt necesare pentru a transparentiza tot procesul de sprijinire a companiilor.

De asemenea, Asociația menționează necesitatea detalierii procesului de restituire a diferențelor de bani în cazul în care valoarea echipamentelor achiziționate de angajator este mai mică de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, așa cum este prevăzut în Ordinul Ministerului, și dacă această sumă include sau nu TVA.

ANIS ridică, totodată, problema achiziționării de echipamente doar pentru o parte din angajații care se califică pentru ajutorul de stat. Concret, Asociația propune scenariul în care o companie are doi telesalariați, iar angajatorul a cumpărat un laptop în valoare de 5.000 de lei, deoarece unul dintre telesalariați avea deja laptop. În acest caz, este necesar de a se specifica în Ordinul Ministerului modul în care compania respectivă va deconta sumele, dacă este vorba despre 2.500 sau 5.000 de lei.

Ordinul Ministerului menționează că decizia de acordare a banilor pentru echipamente revine Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă județene, respectiv Directorilor acestora. ANIS atrage atenția asupra subiectivismului acestei hotărâri, în special în contextul achiziționării de licențe software care au modalități diferite de stabilire a prețurilor.

ANIS dorește să menționeze, de asemenea, necesitatea aplicării sprijinului pentru angajatori și pentru perioada stării de alertă, nu doar pentru cele două luni de stare de urgență.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO