Italia avertizează că există „riscul unui incident” în Mediterana din cauza prezenţei sporite a navelor ruseşti

Marina rusă şi-a sporit semnificativ prezenţa în Mediterana de la începutul războiului din Ucraina şi are "o atitudine agresivă", astfel că există "riscul unui incident", a avertizat joi şeful marinei italiene, potrivit AFP.
AGERPRES - joi, 23 feb. 2023, 13:37
Italia avertizează că există

„Efectele imediate asupra securităţii noastre în legătură cu războiul din Ucraina au fost identificate şi sunt vizibile prin creşterea impresionantă a prezenţei flotei ruse în Marea Mediterana şi în Marea Neagră”, a afirmat şeful Statului Major al marinei italiene, amiralul Enrico Credendino, citat de agenţiile de presă AGI şi ANSA.

„Un asemenea nivel” al prezenţei navelor ruse „nu a mai fost observat nici măcar în timpul Războiului Rece”, a subliniat el în Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor.

„Numărul crescut al navelor ruse nu este o ameninţare directă la adresa teritoriului naţional, dar amplifică tensiunea, iar ruşii au o atitudine agresivă. Există riscul unui posibil incident, iar dacă s-ar întâmpla asta, nu ştim cum s-ar putea încheia”, a adăugat ofiţerul.

Potrivit amiralului italian, flota rusă a trecut „de la o navă mică de sprijin care era prezentă în (portul sirian) Tartus” la „14 nave şi trei submarine care erau prezente în Mediterana până acum câteva săptămâni”.

„Mediterana este o zonă de turbulenţe, cu o competiţie continuă între statele riverane pentru acces la resurse economice şi activităţi ilegale, de la contrabandă la trafic de persoane. Prin urmare, ea trebuie monitorizată constant”, a concluzionat amiralul Credendino.

Mediterana este o zonă strategică pentru Europa şi NATO. 54% din aprovizionarea energetică a Uniunii Europene şi 30% din comerţul mondial trec prin această zonă.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...