Italia caută un nou lider politic, după Mario Monti

Incertitudinea politică, lipsa de încredere a italienilor în membrii guvernului de tehnocraţi condus de premierul Mario Monti şi în forţele politice naţionale, dezbaterile asupra viitoarelor alegeri parlamentare, programate în primăvara anului 2013, şi polemicile asupra unei noi legi electorale se află luni în atenţia principalelor ziare din Peninsulă.
Economica.net - lun, 10 sept. 2012, 07:41
Italia caută un nou lider politic, după Mario Monti

„Situaţia incertă a ţării faţă de guvernul Monti”, titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că încrederea italienilor în guvernul Monti nu oglindeşte şi satisfacţia lor faţă de politica actualului executiv format din tehnocraţi . Un sondaj realizat de societatea „Demos” pentru cotidianul roman menţionat arată că 52% dintre italieni apreciază măsurile luate de guvernul Monti, iar 55% au încredere în premierul Italiei. Dar încrederea este mult mai redusă în ceilalţi membrii ai guvernului de tehnocraţi şi foarte redusă în liderii partidelor politice din Italia, scrie Agerpres.

Mulţi italieni consideră că Uniunea Europeană (UE) şi euro, moneda unică europeană, au creat numeroase probleme, dar numai 23% dintre italieni cred că Italia s-ar descurca mai bine dacă ar rămâne în afara UE. 40% dintre italieni cred că euro înseamnă probleme şi complicaţii. Încrederea faţă de partidele politice, cele care fac parte din majoritate şi din opoziţie, s-a prăbuşit la 5%. Iar cea faţă de Parlament, la 10%, notează La Repubblica.

Italienii nu sunt siguri când şi cum se va vota la următoarele alegeri parlamentare şi mai ales nu ştiu care va fi noua lege electorală, care vor fi alianţele, cine va candida. În fruntea preferinţelor se află Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, condus de Pierluigi Bersani, care ar obţine 43% dintre sufragii. Iar Silvio Berlusconi, fondatorul partidului de dreapta PDL, Poporul Libertăţii, a atins procentul de încredere cel mai scăzut din ultimii ani, circa 20%. În general, italienii şi-au pierdut încrederea în politică şi în capacitatea acesteia de a rezolva problemele create de criza economică, precizează principalul cotidian roman.

„Partidele şi duelul asupra lui Monti-bis”, titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie că preşedintele Uniunii de Centru (UDC), Pier Ferdinando Casini, a declarat duminică: „Pentru noi, după Monti vine Monti. Nu trebuie să întrerupem reformele”. Lui Casini i-a răspuns liderul PDL, Partidul Libertăţii, de dreapta, Angelino Alfano, care a spus: „Cine vrea să-l voteze pe Monti, va trebui să-i găsească numele pe buletinele de vot, la viitoarele alegeri parlamentare, din primăvara anului viitor. Pentru că principala regulă a democraţiei este aceea care spune că cine câştigă alegerile, guvernează”.

Antonio Di Pietro, fost magistrat, lider al partidului de opoziţie Italia dei Valori (Italia Valorilor), de stânga, susţine că „va guverna cine va câştiga viitoarele alegeri parlamentare, care nu se ştie precis când se vor defăşura şi, mai ales, cu ce lege electorală. Păcat că, în Italia, se pare că marile bănci şi marile societăţi industriale au decis deja că va guverna din nou Mario Monti, echilibratul profesor de economie, numit în funcţie fără a fi fost votat de alegători. Cei care doresc să îl reconfirme pe Monti, vor numai să îşi menţină puterea şi privilegiile”, a spus Di Pietro, declaraţie preluată de cotidianul milanez menţionat.

„Ipoteza Monti-bis”, titrează La Stampa din Torino, care scrie că toate partidele din Italia se ceartă asupra viitoarelor alegeri parlamentare. În această polemică a intervenit însă în mod direct premierul Mario Monti, care, duminică, a declarat: „Refuz să cred că în Italia, o mare ţară democratică, nu se va putea alege un lider care să fie capabil să guverneze ţara. Guvernul de tehnocraţi este un episod limitat în timp”. Un apel împotriva incapacităţii partidelor de a găsi o personalitate capabilă să continue acţiunile actualului guvern, cu seriozitate şi eficacitate, mai ales în ceea ce priveşte rigoarea şi angajamentele luate în Europa, comentează cotidianul torinez menţionat.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul CFO al Trump Organization, Allen Weisselberg, a pledat vinovat cu privire la acuzațiile de evaziune fiscală
Fostul CFO al Trump Organization, Allen Weisselberg, a pledat vinovat cu privire la acuzațiile de evaziune fiscală
Fostul director financiar companiei Trump Organization, Allen Weisselberg, a pledat joi vinovat în procesul în care el şi respectiva companie sunt acuzaţi că au operat timp de 15 ani o schemă......
Erdogan avertizează asupra pericolului producerii unui nou Cernobîl la centrala nucleară de la Zaporojie
Erdogan avertizează asupra pericolului producerii unui nou Cernobîl la centrala nucleară de la Zaporojie
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi susţinerea Turciei pentru Ucraina şi s-a alarmat în privinţa pericolului ...
Ciucă: Am stabilit să majorăm salariile tuturor bugetarilor cu acel sfert din diferența prevăzută de Legea 153
Ciucă: Am stabilit să majorăm salariile tuturor bugetarilor cu acel sfert din diferența prevăzută de Legea 153
Coaliţia de guvernare a decis aplicarea unei măriri salariale pentru bugetari cu un sfert din diferenţa prevăzută de ...
USR cere din nou reducerea TVA la energie, după ce Germania a scăzut TVA-ul la gaze de la 19% la 7%
USR cere din nou reducerea TVA la energie, după ce Germania a scăzut TVA-ul la gaze de la 19% la 7%
Uniunea Salvați România îşi reiterează propunerea privind reducerea TVA la energie, după ce Germania a decis să micşoreze ...