Italia: Coaliţia ar fi dispusă să păstreze deficitul sub 2% din PIB în 2019 – Reuters

Economica.net
25 09. 2018
3g24g2_12809300

Săptămâna trecută, Guvernul de la Roma i-a cerut ministrului Economiei, Giovanni Tria, să permită un nivel mai ridicat al deficitului în bugetul pe 2019 pentru a-şi îndeplini promisiunile din campania electorală, ceea ce a provocat, pe pieţele financiare, îngrijorări legate de datoria ţării.

Presiunile asupra lui Tria cresc din ce în ce mai mult, pe măsură ce se apropie termenul limită stabilit în 27 septembrie pentru prezentarea ţintelor de deficit şi datorie pentru bugetul pe 2019, care trebuie prezentat Parlamentului până în 20 octombrie.

„Ideea menţinerii deficitului sub pragul psihologic de 2% din PIB va prevala”, susţin sursele.

Alte surse au precizat că Tria, profesor universitar neafiliat niciunui partid, insistă pe o ţintă de deficit de 1,6% din PIB anul viitor, în timp ce coaliţia vrea un deficit de peste 2% din PIB.

Recent, vicepremierul Luigi Di Maio declarase că respectarea reglementărilor fiscale ale Uniunii Europene nu reprezintă o prioritate pentru noul Guvern italian, deşi va încerca să le menţină, dacă acestea nu împiedică agenda sa de reforme.

Di Maio a explicat că Executivul va încerca să aplice reformele pe care le-a planificat, inclusiv reducerile de taxe şi majorarea cheltuielilor cu pensiile şi sistemul de asistenţă socială, fără a încălca regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.

Dar respectarea reglementărilor „nu poate fi o metodă pentru a spune că nu putem implementa agenda de reforme”, a afirmat vicepremierul italian.

Prin majorarea ţintei de deficit, Guvernul va avea la dispoziţie încă 11 miliarde de euro pentru cheltuieli suplimentare, bani care ar putea fi folosiţi pentru a amâna o creştere automată a impozitului pe cifra de afaceri, deoarece anterior s-au ratat ţintele de deficit.

Precedentul Executiv a promis Comisiei Europene că deficitul Italiei va fi redus la 1,6% din PIB anul acesta, de la 2,4% din PIB anul trecut.

Bruxelles-ul a cerut Italiei să-şi reducă deficitul şi mai mult, dar Tria a afirmat că încetinirea economiei nu va permite scăderea cheltuielilor.

Rămâne de văzut cum vor reacţiona oficialii de la Bruxelles. În ultimii ani, Italia şi-a majorat în mod repetat ţinta de deficit, dar a reuşit să-l menţină sub plafonul de 3% din PIB solicitat de forul comunitar.