Italia: Curtea Constituţională a respins un recurs crucial pentru Berlusconi

Economica.net
20 06. 2013
dpa_55853700_55916200

Berlusconi a invocat un conflict de puteri între Tribunalul din Milano şi preşedinţia Consiliului, deoarece Curtea i-a refuzat în martie 2010 motivaţia participării la o şedinţă a Consiliului de Miniştri pentru a nu se prezenta la o audiere în procesul Mediaset.

În acest proces privind cumpărarea şi vânzarea de drepturi de difuzare a unor seriale americane, în care este judecat pentru fraudă fiscală, Berlusconi a fost condamnat în primă instanţă şi în apel, pe 8 mai, la un an de închisoare (în realitate la patru ani de închisoare, dintre care trei anulaţi printr-o amnistie) şi la interdicţia de a exercita vreo funcţie publică timp de cinci ani.

Avocaţii lui Berlusconi s-au adresat Curţii de Casaţie – plângerea a fost depusă miercuri -, iar această Curte, cea mai înaltă jurisdicţie penală în Italia urmează să se pronunţe celmai devreme la toamnă.

În cazul în care magistraţii de la Roma vor confirma condamnarea pronunţată la Milano, Il Cavaliere, intrat în politică în urmă cu 20 de ani, va fi în mod automat privat de mandatul de senator, obţinut în alegerile legislative de la sfârşitul lui februarie.

„Încearcă să mă elimine din viaţa politică, dar merg înainte”, a reacţionat Berlusconi (centru-dreapta), după care şi-a reiterat susţinerea „loială” faţă de Guvernul de coaliţie stânga-dreapta al lui Enrico Letta.

O serie de miniştri din partidul său, membri ai acestui Executiv, s-au declarat „şocaţi, intristaţi şi profund îngrijoraţi”, apreciind, într-un comunicat, că decizia Curţii Constituţionale „decretează caracterul de subordonare a politicii faţă de ordinea judiciară”.

Unul dintre oamenii săi de încredere, Maurizio Gasparri, a mers până la a spune că parlamentarii PdL ar putea părăsi în masă Parlamentul, în cazul în care lui Berluscono îi va fi interzisă ocuparea oricărei funcţii publice.

Însă declaraţiile sale au fost dezminţite de mai mulţi apropiaţi ai magnatului media.