Italia, din nou în recesiune

Institutul italian de statistică (Istat) a confirmat luni că economia italiană (a treia mare economie din zona euro) este în recesiune, după ce a înregistrat o contracţie de 0,2% în trimestrul al treilea, urmată de un declin de 0,7% în ultimele patru luni din 2011, transmite AFP.
Economica.net - lun, 12 mart. 2012, 10:35
Italia, din nou în recesiune

În ritm anual, Produsul Intern Brut al Italiei a înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2011 o scădere de 0,4%, comparativ cu trimestrul patru din 2010. O recesiune este definită în mod tehnic drept două trimestre consecutive de contracţie a economiei, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2011 economia italiană a înregistrat o creştere de 0,5%, sub ţinta guvernului de 0,6% dar peste estimarea preliminară ce indica un avans de 0,4%.

Italia a fost lovită în plin de criza datoriilor din zona euro, creşterea costurilor de creditare şi căderea guvernului condus de Silvio Berlusconi în luna noiembrie. Fostul profesor de economie Mario Monti a preluat postul de premier şi în fruntea unui guvern de tehnocraţi a demarat o sere de măsuri de austeritate care au inclus majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli în ideea de a echilibra bugetul Italiei până în 2013.

Pentru acest an guvernul italian estimează un declin de 0,4% a economiei, în timp ce Comisia Europană se aşteaptă la o scădere de 1,3% iar FMI, la un recul de 2,2%.

Datoria publică a Italiei, una dintre cele mai îndatorate ţări din lume, a continuat să crească în 2011, ajungând la finele anului trecut la 120,1% din Produsul Intern Brut (PIB), de la nivelul de 118,7% din PIB înregistrat în 2010, în condiţiile în care economia italiană a intrat în recesiune.

Este vorba de cel mai ridicat nivel al raportului datorie publică/PIB înregistrat de Italia după 1996, când datoria publică a atins 120,2% din PIB. Comparativ, Germania are un raport datorie publică/PIB de 81%, iar Grecia unul de 170%.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, generată de instabilitate şi subfinanţare, compania poate urma calea......
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...