Italia e gata să impună noi sancţiuni Rusiei, inclusiv unele care să-i vizeze pe oligarhi – Draghi

Italia este gata să impună noi sancţiuni Rusiei după invadarea Ucrainei, inclusiv unele care să-i vizeze pe oligarhi şi să crească presiunea asupra Băncii centrale, a declarat marţi premierul italian Mario Draghi, fost preşedinte al Băncii centrale europene, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 01 mart. 2022, 13:46
Italia e gata să impună noi sancţiuni Rusiei, inclusiv unele care să-i vizeze pe oligarhi - Draghi

„Am propus în special măsuri ţintite împotriva oligarhilor. Ideea este de a crea un registru public internaţional al celor cu averi de peste 10 milioane de euro”, a spus Draghi, scrie Agerpres..

Premierul italian a mai subliniat că este vital ca Europa să nu permită victoria agresiunii ruse şi a cerut parlamentului de la Roma să aprobe planurile guvernului de a trimite arme în Ucraina pentru a se apăra, un vot în această chestiune fiind aşteptat în cursul zilei de marţi.

Un set de sancţiuni adoptate de UE împotriva Băncii Centrale a Rusiei au intrat în vigoare luni la primele ore. De asemenea, Uniunea Europeană a sancţionat cel puţin 26 de personalităţi cu îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie, din cauza sprijinului lor pentru războiul purtat de Moscova împotriva Ucrainei.

Între cei sancţionaţi se numără deja şi şase oligarhi, dintre care doi, Mihail Fridman şi Piotr Aven, afirmă, într-un mesaj reluat marţi de Reuters, că vor contesta „viguros prin toate mijloacele disponibile bazele false şi neîntemeiate” ale sancţiunilor impuse de UE Rusiei, pentru a „opri daunele nemeritate şi nenecesare produse traiului şi prosperităţii numeroşilor lor angajaţi, clienţi, parteneri, acţionari şi afacerilor pe care le-au construit împreună cu partenerii lor în ultimii 25 de ani”.

Piotr Aven – director al băncii comerciale Alfa Bank Rusia şi membru în consiliul de administraţie al grupului de investiţii LetterOne – susţine că nu este adevărat că este „prieten personal” cu CEO-ul Rosneft Igor Sechin. La rându-i, Mihail Fridman – născut în Ucraina şi având şi cetăţenia israeliană, cofondator al Alfa Bank Rusia şi LetterOne – afirmă că nu este adevărat că a „cultivat legături puternice” cu administraţia lui Vladimir Putin.

Amândoi neagă că ar fi „emisari neoficiali ai guvernului rus”, denunţând „produsul unor fantezii istorice şi teorii ale conspiraţiei visate de indivizi cu propriile agende”, mai consemnează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...