Italia: Enel şi alte cinci companii de utilităţi au fost amendate pentru facturare „agresivă”

Şase furnizori de energie din Italia, inclusiv liderii Eni şi Enel, au fost amendaţi cu peste 15,6 milioane de euro pentru că au cerut consumatorilor să plătească facturi mai mari într-o perioadă în care era în vigoare un embargo cu privire la majorările unilaterale de preţuri, a anunţat miercuri autoritatea pentru concurenţă din Italia (AGCM), transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 15 nov. 2023, 12:33
Italia: Enel şi alte cinci companii de utilităţi au fost amendate pentru facturare

Facturarea „agresivă” s-a derulat în perioada cuprinsă între luna august 2022 şi luna iunie 2023, când guvernul de la Roma a interzis furnizorilor de gaze şi electricitate să majoreze preţurile în mod unilateral, a precizat AGCM într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Grupul Enel a primit amenda maximă posibilă, de 10 milioane de euro, în timp ce Eni a primit o amendă de cinci milioane de euro pentru că aceste firme au majorat preţurile pentru peste patru milioane de clienţi, fără un avertisment prealabil.

Companiile regionale de utilităţi Acea şi Dolomiti Energia au fost amendate cu 560.000 de euro, respectiv 50.000 de euro pentru că au transmis clienţilor un avertisment mai scurt decât prevede legea înainte de a majora preţurile.

Divizia din Italia a grupului spaniol de utilităţi Iberdola a fost amendată şi ea cu 25.000 de euro pentru că şi-a ameninţat clienţii că le va întrerupe furnizarea energiei dacă nu acceptă să semneze un nou contract care prevedea „condiţii economice nefavorabile”, a precizat AGCM.

În sfârşit, furnizorul Edison a primit cea mai mică amendă posibilă, 5.000 de euro, pentru că deşi a majorat preţurile înainte de data la care trebuia să o facă, ulterior a returnat banii clienţilor, iar comportamentul său a afectat doar un număr redus de persoane, a precizat autoritatea de supervizare.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...