Italia pregăteşte un plan care ar încuraja angajaţii în vârstă să cedeze o parte din muncă tinerilor

Guvernul italian vrea să reducă şomajul în rândul tinerilor printr-un program care presupune ca angajaţii care se apropie de vârsta pensionării să cedeze din orele de lucru în favoarea colegilor tineri, sprijinindu-i totodată ca "mentori", potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Economica.net - mie, 22 mai 2013, 09:04
Italia pregăteşte un plan care ar încuraja angajaţii în vârstă să cedeze o parte din muncă tinerilor

Ministrul Muncii, Enrico Giovaninni, a declarat că va discuta în următoarele zile cu liderii sindicali ideea „predării ştafetei între generaţii”, care ar urma să fie introdusă în contractele de muncă.

Oficialul a precizat că sindicatele s-au arătat în favoarea iniţiativei.

Planul ar genera reduceri semnificative ale costurilor pentru angajatori şi ar ajuta tinerii să-şi găsească mai uşor locuri de muncă.

Şomajul a devenit o problemă majoră în Europa odată cu criza financiară şi declinul economic prelungit. Rata şomajului se plasează la peste 12% în zona euro şi 11% în UE.

Şomajul în rândul tinerilor a atins cote alarmante de aproape 25%, depăşind 50% în Grecia şi Spania. În Italia, şomajul în rândul tinerilor se ridică la 38,4%, iar rata generală a şomajului este de 11,5%, potrivit datelor Eurostat.

Noul guvern de coaliţie instalat în Italia, condus de premierul Enrico Letta, nu a prezentat încă planuri care vizează crearea de noi locuri de muncă. Totodată, deficitul creat de noul program în ceea ce priveşte contribuţiile la fondurile de pensii ale angajaţilor în vârstă va fi acoperit din bani publici.

Planul a fost descris de Giovannini drept „costisitor, dar posibil”.

Reducerea şomajului în rândul tinerilor a fost asumată ca prioritate de cabinetul Letta.

Ministerul Muncii analizează mai multe măsuri, pe lângă „predarea ştafetei”. Printre acestea se numără optimizarea legislaţiei astfel încât companiile să poată angaja mai lesne lucrători pe bază de contracte temporare, precum şi facilitarea prelungirii acestora.

Autorităţile au adoptat totodată creşterea cu 1 miliard de euro a finanţării programului de suplimentare a salariilor angajaţilor trimişi în şomaj tehnic.

Programul de schimb de generaţii este probabil cea mai ambiţioasă măsură. În linii mari, iniţiativa prevede ca angajaţii care se apropie de vârsta pensionării să lucreze cu jumătate de normă, cedând unui tânăr restul programului de lucru.

Firmele ar plăti mai modest angajaţii tineri, în timp ce guvernul va suplimenta contribuţiile sociale pentru lucrătorii în vârstă astfel încât să menţină nivelul asigurat de munca cu normă întreagă.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului unu din 2024
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului ...
Numărul total al investitorilor raportaţi de participanţii la Fondul de Compensare a Investitorilor la sfârşitul trimestrului I al anului 2024 era de 191.743, în creştere faţă de sfârşitul......
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm în lunile mai şi iunie
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm ...
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat joi că în luna aprilie nu a fost plătită factura curentă la Termoenergetica, ...
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la ...
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...