Italia s-a împrumutat la dobânzi mai mici, la scurt timp după retrogradarea de către Moody’s

Costurile de finanţare ale Italiei au scăzut la licitaţia de obligaţiuni de stat de vineri, la scurt timp după ce Moody's a coborât ratingul ţării cu două trepte, la "Baa2", acuzând înrăutăţirea perspectivelor economice şi riscurile de contagiune din zona euro, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 13 iul. 2012, 11:57
Italia s-a împrumutat la dobânzi mai mici, la scurt timp după retrogradarea de către Moody's

Trezoreria de la Roma a împrumutat 3,5 miliarde euro cu maturitatea la trei ani, la o dobândă de 4,65%, în scădere puternică de la nivelul de 5,3% plătit pe 14 iunie pentru a plasa pe piaţă titluri cu scadenţa la un termen similar.

Statul italian şi-a atins obiectivul de finanţare, cu o rată de suprasubscriere de 1,73 ori, în urcare de la 1,59 în iunie.

„Retrogradarea ratingului de credit al Italiei era deja reflectată în piaţă. Băncile locale continuă să apere reduta la licitaţiile italiene. Dobânda este însă încă ridicată şi reflectă riscurile tot mai mari în jurul Italiei”, comentează pentru Bloomberg un analist londonez.

Statul italian a îmrpumutat totodată 1,75 miliarde euro prin trei emisiuni de obligaţiuni de dierse maturităţi, pe termen de până la 10 ani.

Trezoreria a vândut titluri de 600 milioane euro cu scadenţa în 2022 la un randament de 5,82%, 384 milioane euro cu maturitatea în 2023 la 5,89%, respectiv 766 milioane euro plătibile în 2019 la 5,58%.

Anterior operaţiunilor, randamentul de referinţă al obligaţiunilor italiene cu maturitatea la 10 ani era de 5,9% pe piaţa secundară.

Moody’s a retrogradat vineri dimineaţă ratingul obligaţiunilor guvernamentale italiene cu două trepte, de la „A3” la „Baa2”, cu doi paşi deasupra categoriei „junk” a investiţiilor cu caracter speculativ, din cauza creşterii costurilor de finanţare, încetinirii creşterii economice şi riscurilor de contagiune.

Agenţia de rating a menţinut perspectiva negativă atribuită Italiei, avertizând că sunt posibile noi acţiuni similare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Sphera Franchise Group inaugurează primul restaurant KFC tip Drive-Thru din Călărași
Sphera Franchise Group inaugurează primul restaurant KFC tip Drive-Thru din Călărași
Sphera Franchise Group, compania care operează în sistem de franciză brandul KFC în România, își extinde portofoliul ...
Brandul de mobilier de lux Divani & Sofa’ investește 3 milioane de euro într-un nou showroom situat în Otopeni
Brandul de mobilier de lux Divani & Sofa’ investește 3 milioane de euro într-un nou showroom situat în Otopeni
Compania Divani & Sofa’ a anunțat joi că a deschis un nou showroom în Otopeni, cu o suprafață de vânzare de 2.000 ...
Actionarii Evergent Investments, fostul SIF Moldova, au votat un nou program de răscumpărare a acțiunilor proprii și reducerea capitalului social
Actionarii Evergent Investments, fostul SIF Moldova, au votat un nou program de răscumpărare a acțiunilor proprii și ...
Consiliul de administrație al Evergent Investments, companie de investiții financiare care administrează active de peste ...