Italia şi Franţa neagă existenţa unui comunicat comun cu Spania privind deciziile summitului UE

Guvernele Italiei şi Franţei au negat marţi existenţa unui comunicat comun cu Spania, prin care ar fi cerut aplicarea imediată a deciziilor summitului UE de la sfârşitul lunii iunie, transmite AFP.
Economica.net - mar, 24 iul. 2012, 18:29
Italia şi Franţa neagă existenţa unui comunicat comun cu Spania privind deciziile summitului UE

Executivul italian şi-a exprimat într-un comunicat „stupoarea” legată de iniţiativa anunţată de Ministerul spaniol al Afacerilor Externe, referitoare la o pretinsă declaraţie comună a Spaniei, Italiei şi Franţei, despre care „guvernul de la Roma nu a fost informat”.

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve, a declarat că nu a cerut, alături de colegii spaniol şi italian, „o aplicare imediată” a acordurilor summitului UE din iunie, aşa cum s-a afirmat marţi într-un comunicat spaniol.

„Nu a avut loc un demers comun cu Italia şi Spania, Nu am cerut aplicarea imediată a acordurilor. Vom urma deciziile luate la summitul european”, a arătat Cazeneuve.

Un comunicat publicat pe site-ul Ministerului spaniol de Externe a indicat că Ministerele Afacerilor Europene din Spania, Italia şi Franţa au cerut marţi Bruxelles-ului „aplicarea imediată a acordurilor” ultimului summit UE.

„Rapiditatea este o condiţie esenţială a succesului tuturor iniţiativelor europene, dar există un decalaj îngrijorător între deciziile luate de Consiliul European şi aplicarea acordurilor”, a afirmat în comunicat secretarul de stat spaniol pentru UE, Estado Mendez de Vigo.

Italia şi Spania au obţinut la summitul din 28-29 iunie ca Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) şi succesorul acestuia, Mecanismul European de Stabilitate (MES) să poată recapitaliza direct băncile cu probleme financiare, fără să îndatoreze mai mult guvernele.

Se menţin însă elemente necunoscute, în special cele privind momentul intrării în vigoare a MES şi foncţionarea acestuia, în timp ce Germania refuză crearea obligaţiunilor comune.

MES este în întârziere şi nu va fi lansat înainte de cel sfârşitul lunii septembrie, întrucât Curtea Constituţională germană trebuie să se pronunţe asupra acestui instrument, dotat cu o capacitate de 500 de miliarde de euro.

Până atunci, zona euro trebuie să se descurce cu FESF, care dispune de circa 200 de miliarde de euro, sumă considerată insuficientă pentru salvarea unor ţări precum Italia şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...