Italia taie cheltuielile bugetare cu 20 de miliarde de euro pe trei ani

Guvernul lui Mario Monti a adoptat în noaptea de joi spre vineri o serie de măsuri care permit reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro în 2012 şi cu câte peste 10 miliarde de euro în 2013 şi 2014, relatează AFP.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 06:03
Italia taie cheltuielile bugetare cu 20 de miliarde de euro pe trei ani

„Economiile pe care acest decret le permite vor fi de 4,5 miliarde în 2012, 10,5 miliarde în 2013 şi 11 miliarde în 2014”, a declarat Monti pentru presă.

Guvernul a adoptat deja, la sfârşitul lui aprilie, un decret-lege care stabilea principiul unei reduceri a cheltuielilor cu 4,2 miliarde de euro în 2012 iar documentul adoptat în cursul nopţii vine să completeze cu măsuri concrete textul precedent, extinzând totodată orizontul de timp la următorii doi ani.

O mare parte din aceste reduceri de cheltuieli vizează sănătatea şi administraţia publică, a precizat Monti.

Conform adjunctului ministrului Economiei Vittorio Grili, administraţia publică va reduce cu 20% din posturile de conducere şi cu 10% totatul efectivelor, aşa cu a hotărât de curând preşedinţia Consiliului de Miniştri şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, un portofoliu deţinut tot de Monti.

Grilli a mai anunţat pentru 2012 o reducere cu 50% a cheltuielilor alocate maşinilor de serviciu, în comparaţie cu nivelul de anul trecut, şi reducerea la jumătate a celor destinate provinciilor italiene.

Şedinţa de Guvern a început către ora 16.00 GMT (19.00, ora României) şi s-a încheiat către ora 23.00 GMT (vineri, 2.00, ora României), un semn al dificultăţii cu care Executivul a găsit domeniile unde reducerile bugetare ar fi eficiente, fără să afecteze serviciile către populaţie, ca sănătatea şi educaţia.

„Am vrut să evităm reducerile liniare, preferând calea mai complicată, însă mai eficientă în plan structural, a analizei chetuielilor”, a explicat Monti.

Monti a subliniat că aceste măsuri vor permite evitarea timp de cel puţin un an a creşterii TVA cu 2 procente, care ar trebui să treacă de la 21 la sută la 23 la sută, o măsură pe care Guvernul doreşte să o evite, deoarece estimează că aceasta ar putea agrava recesiunea.

Aceste măsuri sunt rezultatul unui raport al ministrului Relaţiilor cu Parlamentul Piero Garda, ţnsărcinat de Monti să lanseze un „spending review” (revizuire a cheltuielilor publice), termen utilizat de către Guvern.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...