Italia: Tensiuni în cadrul guvernului de mare coaliţie condus de Enrico Letta

Tensiunile din cadrul guvernului de mare coaliţie între stânga şi dreapta condus de Enrico Letta /moderat de centru-stânga/, după ce Partidul Democrat (PD, de centru-stânga) şi-a anunţat intenţia de a propune ineligibilitatea lui Silvio Berlusconi /lider al partidului de dreapta Poporul Libertăţii (PdL), se află miercuri în atenţia presei din Peninsulă.
Economica.net - mie, 22 mai 2013, 07:13
Italia: Tensiuni în cadrul guvernului de mare coaliţie condus de Enrico Letta

„Berlusconi crede că PD vrea să elimine PdL şi Mişcarea 5 Stele (M5S)”, scrie La Repubblica de la Roma, care relatează că liderul şi fondatorul PdL, Silvio Berlusconi, în cursul a trei interviuri acordate marţi unor posturi private de televiziune, a criticat PD care, în opinia fostului premier, ar avea intenţia să propună o nouă lege electorală care să interzică participarea mişcărilor la alegerile generale, care ar trebui să fie rezervate numai partidelor politice organizate pe baza unui statut şi a unui regulament intern.

Mişcarea 5 Stele (M5S), condusă de bloggerul Beppe Grillo, nu este un partid şi nu are un statut, a declarat Berlusconi. „Cei din PD sunt nişte genii care vor să elimine printr-o singură lovitură atât participarea lui Grillo, cât şi participarea mea la alegeri, declarându-mă ineligibil. În acest mod, PD ar lua parte singur la alegeri”, a spus el. Berlusconi se referă la propunerea lansată de PD de a vota în Comisia parlamentară care se ocupă de legea electorală un amendament prin care liderul dreptei ar putea fi declarat neeligibil, în baza unei legi /legea numărul 361 din 1957/ care spune că nu pot deţine funcţii publice proprietarii de concesiuni publice cum ar fi frecvenţele de televiziune, închiriate de Berlusconi de la statul italian pentru a putea transmite emisiunile posturilor sale private de televiziune /Canale 5, Italia 1 şi Rete 4/, care fac parte din imperiul mediatic Mediaset, notează principalul cotidian roman.

„Berlusconi atacă Partidul Democrat”, scrie Corriere della Sera din Milano, care relevă faptul că această lege există din anul 1957, dar până acum nu a fost niciodată aplicată, ceea ce i-a permis lui Berlusconi să intre în politică în 1994 şi de atunci să fie ales în parlament ca deputat sau senator /Silvio Berlusconi este pentru prima dată senator în cea de-a XVII-a legislatură, care a început după alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii februarie/. Această lege rămasă neaplicată timp de 19 ani reprezintă „una dintre anomaliile politicii italiene, greu de explicat şi greu de înţeles”, notează principalul cotidian milanez.

„Este o ipoteză interesantă, aceea a lipsei mele de eligibilitate, după aproape 20 de ani de viaţă politică, după ce milioane de italieni au votat pentru mine şi după ce numeroase parlamente au aprobat eligibilitatea mea”, a mai afirmat Il Cavaliere, care însă a adăugat că aceste probleme nu vor împiedica Poporul Libertăţii să susţină actualul guvern de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta /46 de ani, secretar adjunct al Partidului Democrat/, semnalează publicaţia amintită.

„Actualul guvern de mare coaliţie reprezintă o ocazie istorică şi epocală. Pentru prima oară după anul 1947, dreapta şi stânga au format un guvern de coaliţie, un executiv care poate aproba orice măsură şi care poate acţiona în binele ţării, pentru a lua deciziile economice de care Italia are nevoie pentru a putea să crească. Este un guvern care poate pune capăt războiului rece civil şi contrapoziţiilor dintre dreapta şi stânga italiană” /care au caracterizat politica din Peninsulă în ultimii 20 de ani/, a mai susţinut Berlusconi, declaraţie subliniată de principalul cotidian din Milano.

„Berlusconi este ineligibil?” se întreabă cotidianul torinez La Stampa, care subliniază faptul că aceste polemici care s-au născut recent în cadrul guvernului italian de mare coaliţie vor putea reprezenta în curând „un adevărat pericol” pentru executivul condus de Enrico Letta, care ar putea cădea „la prima ocazie”, într-un moment delicat al politicii şi economiei italiene, când marea criză economică ar impune decizii urgente în materie de politică economică şi socială.

„Guvernul Letta ar putea cădea în momentul în care Italia ar avea cea mai mare nevoie de un executiv puternic”, conchide publicaţia menţionată.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BCE cere creditorilor informaţii privind expunerea lor la Rusia – Bloomberg
BCE cere creditorilor informaţii privind expunerea lor la Rusia – Bloomberg
Banca Centrală Europeană a cerut creditorilor informaţii privind expunerea lor la Rusia, deoarece se pregăteşte pentru ...
Arafat: Este posibil săptămâna viitoare să depăşim 1.000 de cazuri de terapie intensivă dacă va continua creşterea
Arafat: Este posibil săptămâna viitoare să depăşim 1.000 de cazuri de terapie intensivă dacă va continua creşterea
Raed Arafat, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a declarat joi că în situaţia în care va continua creşterea ...
Investiţii de circa 5 milioane de euro în reţeaua Dent Estet, în prima jumătate a anului 2022
Investiţii de circa 5 milioane de euro în reţeaua Dent Estet, în prima jumătate a anului 2022
Oficialii Dent Estet spun că vor să investească circa 5 milioane de euro în reţeaua de clinici dentare, în primul semestru ...