Italia va ieşi din recesiune în primul trimestru – Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei

Economica.net
19 01. 2015
italia-sxc_07434900

Datele privind primele trei luni din acest an vor arăta ‘o creştere minoră a PIB-ului’, primul trimestru de creştere din ultimii trei ani şi jumătate, a explicat Salvatore Rossi.

Şi Banca Italiei se aşteaptă la creşteri trimestriale modeste în următorii doi ani, dar a treia mare economie a zonei euro va fi mult sub nivelul înregistrat înaintea crizei din 2008.

Rossi a explicat că PIB-ul Italiei este cu aproximativ 9% mai scăzut decât nivelul din 2007, în timp ce în aceeaşi perioadă activitatea economică s-a redus cu 5% în Spania şi a crescut cu 2% în Franţa şi cu 5% în Germania.

Pentru ca Italia să înregistreze o redresare mai solidă, întreprinderile mici şi mijlocii, din care multe nu sunt competitive, trebuie să fuzioneze şi să se consolideze, pentru a reuşi să investească mai mult, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Italiei.

Acesta a făcut apel la îmbunătăţirea calităţii universităţilor italiene, pentru a promova inovaţiile şi a asigura o forţă de muncă mai bine calificată.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Italiei a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în acest an la 0,4%, faţă de estimarea de 1,3% din iulie, apreciind că măsurile de consolidare fiscală au ajutat ţara să reducă dimensiunile recesiunii.

În 2014, PIB-ul Italiei s-a contractat cu 0,4%, a anunţat Banca Italiei în raportul său trimestrial, sugerând că declinul putea fi mai accentuat dacă nu ar fi fost adoptate măsuri de consolidare fiscale.

Totuşi, măsurile de reducere a deficitului şi a datoriei ar trebui accelerate în viitor, se arată în raport.

În 2016, creşterea PIB-ului Italiei ar urma să accelereze la 1,2%, deşi ‘se menţin incertitudini considerabile’ şi revenirea investiţiilor în afaceri trebuie încurajată pentru a se stimula avansul economiei.