Omul de afaceri Iosif Armaş vrea să cumpere combinatul Oţelu Roşu la ofertă. Tenaris, interesată şi ea de oţelărie

Omul de afaceri bănăţean a înaintat şi o ofertă fermă, în valoare de 15-16 milioane de euro, dar aceasta a fost refuzată de ruşii de la Ductil Steel, proprietarii Oţelu Roşu, pentru că a fost considerată prea mică. Licitaţia pentru combinatul siderurgic va continua, preţul urmând să coboare şi mai jos de 33 de milioane de euro, pragul actual de vânzare
Economica.net - mie, 16 sept. 2015, 21:01
Omul de afaceri Iosif Armaş vrea să cumpere combinatul Oţelu Roşu la ofertă. Tenaris, interesată şi ea de oţelărie

Companii precum Argirom International, controlată de omul de afaceri bănăţean Iosif Armaş,  Tenaris Silcotub , precum şi o firmă din Cehia, cu nume neprecizat, sunt interesate de cumpărarea combinatului siderurgic Oţelu Roşu, deţinut de Ductil Steel Buzău, în insolvenţă, potrivit unor surse din piaţă.

Firma lui Armaş ar fi înaintat administratorului judiciar al Ductil Steel, RVA Insolvency, şi o ofertă, care însă a fost total nemulţumitoare pentru creditorii Ductil Steel. Celelalte două firme s-au mulţumit să achiziţioneze doar caietul de sarcini. Oţelu Roşu a fost scos pentru a patra oară la licitaţie, suma cerută pentru activele ce compun oţelăria fiind de 33 de milioane de euro. Acesta are o capacitate de producţie de 850.000 de tone de oţel lichid anual.

„La ultima sesiune de licitaţie(7 septembrie – n.r.), Armaş a înaintat şi  o ofertă fermă. Numai că suma a fost de circa două ori mai mică decât cea cerută la licitaţie, deci nu s-a încheiat nicio afacere. Ceilalţi doritori au anunţat şi ei că aşteaptă ca preţul să mai scadă. Să scadă considerabil, pentru că acest nivel este considerat inacceptabil”, au spus sursele. Potrivit acestora, o nouă întrunire a Comitetului Creditorilor va fi ţinută în jurul datei de 20 septembrie. În cadrul acesteia, se va stabili care este suma minimă de vânzare până la care se poate merge cu licitaţia pentru Oţelu Roşu.

Iosif Armaş este un om de afaceri  din Banat care a fost implicat şi în domeniul politicii, fiind deputat PSD. Armaş a intrat în lumea afacerilor dupa ce si-a inceput primul business specializat în pielărie, începând mai apoi şi o afacere cu exportul de zahar. Printre funcţiile deţinute de către acesta se numără si cea de membru al Comisiei pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare. Compania Argirom, deţinută de acesta, este în insolvenţă. Are în principal activităţi legate de agricultură, creşterea animalelor şi turism. Armaş a avut mai multe probleme în justiţie, fiind nevoit să se apre contra unor acuzaţii de dare de mită şi trafic de influenţă.

Tenaris Silcotub este cel mai mare producător român de ţevi fără sudură, de diametre mici. Este deţinut de italienii de la Tenaris, lider mondial în domeniu.

Ductil Steel este controlată indirect de  ruşii de la Mechel. Prin vânzarea combinatului Oţelu Roşu ruşii vor să achite cu prioritate datoriile către Fiscul buzoian, cifrate la circa 70 de milioane de lei, 18 milioane de euro.

Combinatul din Oţelu Roşu, laolaltă cu alte trei  din România(Câmpia Turzii, Brăila şi Târgovişte), dar şi de Mechel East Europe Metallurgical Division SRL , au fost cedate în urmă cu doi ani de către Mechel firmei bucureştene Invest Nikarom pentru 52 de euro. Totuşi, Mechel controlează în continuare fabricile din România, având în vedere că acestea sunt datoare către ruşi cu 400 de milioane de dolari, reprezentând capital de lucru şi achitarea datoriilor către bănci. Invest Nikarom este controlată în proporţii egale de părinţii Olgăi Chumakova (care a reprezentat şi Grupul Mechel în ţara noastră), respectiv Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ambii de cetăţenie rusă.

Oţelu Roşu a fost închis în urmă cu trei ani, sute de oameni pierzându-şi locul de muncă. În prezent, doar 26 de salariaţi mai există în fabrică.

Mechel Rusia este unul dintre cei mai mari jucători mondiali din industria siderurgică. Este controlat de oligarhul Igor Zyuyin, altădată un apropiat al Kremlinului, în prezent aflat în dizgraţie. Aflat în contradicţie flagrantă cu preşedintele Vladimir Putin, Zyuyin a văzut cum, de câţiva ani, imperiul său siderurgic a început să se dezintegreze, acumulând pierderi de miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
DNA a deschis un dosar cu privire la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19
DNA a deschis un dosar cu privire la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19
Direcția Națională Anticorupție a anunțat marți că a înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanșarea......
Premierul Poloniei sfidează UE şi anunţă că activitatea minei Turow nu va fi oprită
Premierul Poloniei sfidează UE şi anunţă că activitatea minei Turow nu va fi oprită
Exploatarea la suprafaţă a lignitului de la mina Turow şi operarea centralei energetice vor continua, în pofida deciziei ...
PayU lansează serviciul Google Pay în România
PayU lansează serviciul Google Pay în România
Datorită parteneriatului dintre PayU, liderul plăților online din România, și Google, serviciul Google Pay este disponibil ...
În Bucureşti a fost depăşită rata de acoperire vaccinală de 50% – Valeriu Gheorghiţă
În Bucureşti a fost depăşită rata de acoperire vaccinală de 50% – Valeriu Gheorghiţă
Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a precizat marţi că în Capitală se înregistrează o rată de acoperire vaccinală ...