Iulian Stanciu, eMAG: Anul acesta avem în plan 2.000 de angajări şi extinderea pe încă o piaţă externă

Oamenii încep sa consume din ce în ce mai mulți bani în online, astfel că vânzările eMAG au crescut anul trecut cu aproape 50%, urmând ca în acest an creşterea să fie de 10-15%, a spus preşedintele executiv, Iulian Stanciu, în cadrul unei dezbateri online organizată de Confidex. De asemenea, retailerul are în plan pentru acest an recrutarea a 2.000 de persoane plus extinderea pe încă o piaţă internaţională.
Lidia Neagu - joi, 08 apr. 2021, 22:26
Iulian Stanciu, eMAG: Anul acesta avem în plan 2.000 de angajări şi extinderea pe încă o piaţă externă

„2020 a fost o creștere de aproape 50%, in 2021 am început să urcam pe deal, pentru ca în 2020 a fost mutata forțat cererea spre e-commerce. Am avut zile si săptămâni în care creșterea era de peste 100%, iar acum trebuie sa urcam pe aceasta creștere. Reușim să avem si acum o creștere de 10-15% si ne dă perspective foarte bune pentru viitor. Temerea noastră era că asta sa nu fie doar un trend care trece şi oamenii să revină la fostele obiceiuri. Oamenii cumpăra în continuare din categorii din care nu cumpărau înainte online. Încrederea a crescut. Oamenii încep să consume din ce în ce mai mulți bani în online”, a spus Stanciu.

Legat de nivelul de salarizare din România, Stanciu a spus că „ne aflăm pe un trend de convergenţă către salariile din Europa de Vest”.

„În IT suntem la 70% forța de muncă calificată faţă de Vest, 30% pe restul muncitorilor. Vedem diferențe între orașele universitare și orașele unde nu avem centre universitare. Anul acesta avem în plan 2.000 de angajări. Un angajat la noi aduce încă 6 angajați în rândul doi”, a explicat directorul executiv al eMAG.

El a adăugat că pe forța de munca necalificată este posibil ca salariile să nu mai crească faţă de Vest, dar în schimb să crească prin educație. „Vedem pe zona de IT o creștere a competiției foarte mare, pentru ca acest shift pe zona digitală a dus către o cerere foarte mare de IT-işti”.

Planuri pe termen scurt

Stanciu a mai spus că pentru eMAG „vedem în viitor niște lucruri care vor schimba structura cifrei de afaceri. Vom accelera creşterea antreprenorilor şi a market place-ului, unde la noi se va vedea în cifra de afaceri doar acel comision pe care îl percepem, care este mai mic decât vânzarea realizată de antreprenori”.

Pentru anul 2022, acesta are în vedere o creştere a cifrei de afaceri a eMAG de 15%.

Un alt plan este ca business-ul internațional să crească „mult mai mult” decât business-ul din Romania. Pentru piaţa din Ungaria, retailerul vrea să atingă pragul de un miliard de euro în cinci ani.

De asemenea, compania se va extinde pe încă o piaţă internaţională pe care o va anunţa în curând. „Suntem acum în analiza finală pentru alegere între două țări”.

Totodată, retailerul vrea să investească în business-uri noi, cum a făcut-o cu firma de curierat Sameday sau cu aplicaţia de livări Tazz. „Acum avem Emag Ventures unde vom creşte, vom investi în peste 100 de companii, pe care le vom creşte accelerat”.

Referitor la aplicaţia Tazz, Stanciu a spus ca platforma a crescut faţă de 2019 de 13 ori, iar anul acesta estimează că va creşte de încă cinci ori.

Când comerțul electronic îl va depăși pe cel offline?

Potrivit lui Iulian Stanciu, comerțul online în Romania a ajuns la 10%, în timp ce în ţări precum Coreea de Sud, China, Marea Britanie este la 30%.

„Pe măsură ce veniturile oamenilor vor creşte, şi consumul va creşte. Creșterea din Romania va depinde şi de dezvoltarea infrastructurii din Romania, și aici mă refer inclusiv a competentelor”.

El a mai spus cî jumătate din creșterea retail-ului va veni din comerțul online în următorii 10 ani. Sunt anumite segmente unde creșterea pe online este de mai mult de jumătate – la cărţi este mai mult de jumătate online, electronice/electrocasnice este la 30%, fashion-sport sunt la început, e oportunitate mare de creștere. „E o posibilitate mare de creștere si pe alimente, cred ca este acum e la 1-2% în online, dar trebuie o infrastructură separată de depozitare, transport”.

În urmă cu o săptămână, eMAG a anunţat că intră într-o nouă etapă de dezvoltare, cu investiții de peste 3,2 miliarde de lei în următorii trei ani pentru a susține dezvoltarea accelerată a comerțului online. Din suma totală,  785 de milioane de lei se vor duce către dezvoltare internațională, 447 de milioane de lei către dezvoltarea de tehnologie românească, 251 de milioane de lei vor merge către dezvoltarea antreprenorialului digital prin intermediul platformei Marketplace, 990 de milioane de lei în dezvoltarea serviciilor logistice și 740 de milioane de lei în investiții în alte companii.

De asemenea, pe 5 aprilie a anunţat că va investi peste 1,5 milioane de euro pentru a reamenaja sediul central într-un spațiu colaborativ și pentru a implementa noi tehnologii care să susțină modul de lucru hibrid pentru cei 3.000 de angajaţi cât numără în prezent retailerul.

Momentan, eMAG este prezent în afara de ţara noastră, în Ungaria, Bulgaria şi Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...