Iulian Stanciu, eMAG: În 2014 în România se vor vinde un milion de tablete. Un român din 10 va avea una

Economica.net
12 03. 2014
iulian_stanciu_emag_62613100

“Estimăm că anul 2014 va aduce o creștere a vânzărilor pe segmente precum tablete și smartphone-uri, care au înregistrat deja o evoluție pozitivă pe tot parcursul anului trecut. În 2013, românii au cumpărat 600.000 de tablete și apreciem că piața va atinge pragul de 1 milion de unități vândute chiar anul acesta. Dacă luăm în considerare numărul de tablete aflate deja în utilizare, precum și totalul vânzărilor estimate pentru 2014, ajungem la concluzia că 1 din 10 români va deține un astfel de dispozitiv”, a declarat Iulian Stanciu, director general al eMAG.

Potrivit acestuia, în egală măsură, prognozăm că piața smartphone-urilor va crește în 2014, ajungând la 2 milioane de unități. Această tendință de apreciere se datorează în primul rând scăderii prețului de achiziție, dar și accesului tot mai simplu la conținutul disponibil online.

“Comerțul online cu produse IT&C va crește cu aproximativ 10%, estimarea noastră fiind susținută de încrederea tot mai mare manifestată de către clienții români față de tranzacțiile online. Mai mult, și produsele au devenit din ce în ce mai apropiate de consumator. Avansul comerțului online a dus magazinul mai aproape de oameni, prin smartphone, chiar în buzunarul multora”, a mai spus Iulian Stanciu.

Deşi suntem înnebuniţi după gadgeturi consumul este scăzut în România

“Consumul mediu de produse electro-IT pe cap de locuitor pe an este în România la cel mai redus nivel din UE, la 70 de euro. În Cehia, acest indicator ajunge la 300 de euro, în Italia la 400, iar în Germania la chiar 600 de euro. Deci cu siguranță este loc de creștere, însa pentru a avea creștere trebuie să avem o îmbunătățire generală a veniturilor, dar și a sentimentului față de consum”, a mai spus Iulian Stanciu.

Potrivit acestuia, piața totală de retail electro-IT va crește cu 7-8% în acest an, iar cea de comerț online va ajunge de la 20% anul trecut la peste 22% anul acesta.

Cum s-a schimbat comportamentul consumatorilor

“Având în vedere nivelul de servicii pe care magazinele online le oferă, încrederea consumatorului a crescut foarte mult. Spre exemplu „30 de zile drept de retur” este un serviciu introdus de noi și care a fost preluat apoi și de alte magazine online, astfel că acum este aproape un standard. Și transportul gratuit sau finanțarea prin credit de consum online sau rate fără dobândă au crescut încrederea oamenilor în modelul de business. Până la urmă a fost o abordare pro-client de la vânzare dar și după vânzare care a fost apreciată și care ne-a ajutat să creștem”, a mai declarat directorul general al eMAG.

Obiectivul eMAG pentru 2014

“Obiectivul pentru acest an este să ajungem la un număr mult mai mare de categorii. Ne-am transformat în ultimii ani de la un magazin online de IT într-un mall online unde poți găsi de la cărți și jucării până la unelte pentru grădină, telefoane de ultima generație și mâncare pentru animale. Pentru prima dată în România, de Black Friday am vândut și mașini de peste 1 milion de euro”, a mai spus oficialul celui mai mare magazin online din România.

Vând servicii Vodafone, dar în viitor am putea regăsi şi serviciile Orange şi Cosmote

“Deocamdată am ales sa lucrăm doar cu Vodafone, oferim o modalitate foarte facilă și rapidă de a contracta abonamente de voce și date împreună cu telefon, tabletă sau laptop. Evoluția este excelentă, deja mii de oameni au ales să încheie astfel de contracte la distanță, pe lângă  beneficiul unui preț mai bun, oamenii salveaza și mult timp. Suntem deschiși în viitor către noi parteneriate dacă aduc valoare clienților noștri”, a mai spus Stanciu.

Afacerile eMAG s-au situat în 2013 la 165 de milioane de euro, iar estimarea pentru anul trecut era de 200 de milioane de euro. Având în vedere că numai de Black Friday retailerul a vândut de 23 de milioane de euro nu e foarte greu să îşi fi atins ţinta de vânzări pentru 2013.