Ivan Patzaichin doreşte regândirea criteriilor de acordare a finanţării în programul LEADER

Multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin doreşte modificarea criteriilor de finanţare a grupurilor locale de acţiune în beneficiul populaţiei din Delta Dunării, după ce strategia întocmită în urma dezbaterilor cu localnicii din zonă a fost declarată neeligibilă în cadrul programului LEADER.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 15:55
Ivan Patzaichin doreşte regândirea criteriilor de acordare a finanţării în programul LEADER

În calitate de preşedinte al grupului de acţiune locală (GAL) ‘Oamenii Deltei’, Ivan Patzaichin, le-a adresat marţi premierului Victor Ponta şi ministrului Agriculturii, Dan Constantin, o scrisoare deschisă în care propune ca finanţările să se acorde unui număr mai mare de GAL-uri.

‘Consider că acceptarea a cât mai multe candidaturi de GAL-uri în etapa de evaluare este benefică pentru competiţie şi pentru comunităţile locale. Consider şi vă propun să nu descalificaţi tocmai acele GAL-uri care au depus eforturi importante pentru pregătire, inclusiv folosind resurse proprii ca să se organizeze şi să se pună pe treabă’, se arată în scrisoarea adresată celor doi oficiali ai României şi semnată de Ivan Patzaichin.

În scrisoarea deschisă se prezintă situaţia judeţului Tulcea unde programul LEADER nu se poate derula din cauza unor condiţii impuse de criteriile de finanţare.
‘Am trimis ministerului observaţia noastră că este o problemă specifică să avem vecinătate cu un alt grup de acţiune locală. Ceea ce în cazul nostru, ţinând cont de situaţia concretă, nu era posibil. Teritoriul acoperit de grupul nostru nu avea alţi vecini decât Ucraina, nici un alt grup de acţiune locală recunoscut, iar asta ne-a făcut din start să pierdem 5 puncte din 100, dacă planul nostru ar fi fost analizat şi punctat’, se arată în scrisoarea deschisă semnată de preşedintele GAL ‘Oamenii Deltei’.

De altfel, situaţia accesării fondurilor de către GAL-urile a fost prezentată şi în timpul unei reuniuni desfăşurată luna aceasta la Tulcea, păreri similare fiind exprimate şi reprezentanţii altor grupuri din judeţ.
‘Fac apel la viziunea dumneavoastră pentru aceasta ţară pentru anii următori şi vă rog să vă implicaţi pentru acordarea de şanse inclusiv acelor GAL-uri care merită, care îşi doresc, muncesc şi se luptă pentru ceea ce îşi propun’, se arată la finele scrisoarei semnată de reprezentantul legal al GAL ‘Oamenii Deltei’, Ivan Patzaichin.

GAL ‘Oamenii Deltei’ a avut începând de anul trecut mai multe consultări cu populaţia din Delta Dunării pentru întocmirea unei strategii care ar fi putut fi finanţată din programul LEADER sprijinit de UE, planul de dezvoltare fiind însă respins din cauză că nu îndeplinea anumite criterii.

Reprezentanţii GAL ‘Oamenii Deltei’ au contestat decizia luată de comisia de evaluare.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...