Jack Lew, confirmat în funcţia de secretar al Trezoreriei de către Senatul american

Senatul american a aprobat miercuri nominalizarea lui Jack Lew la conducerea Departamentului Trezoreriei, în pofida legăturilor acestuia cu Wall Street-ul în timpul crizei financiare, relatează AFP.
Economica.net - joi, 28 feb. 2013, 07:23
Jack Lew, confirmat în funcţia de secretar al Trezoreriei de către Senatul american

Senatorii au votat cu o majoritate largă, de 71 de voturi la 26, pentru Jack Lew, în vârstă de 57 de ani, care îl înlocuieşte în funcţie pe Timothy Geithner. Acesta s-a retras după patru ani de mandat marcaţi de cea mai gravă criză economică înregistrată din anii ’30.

Jack Lew va fi învestit în funcţie joi.

Preşedintele Barack Obama şi-a exprimat satisfacţia faţă de vot imediat. „Reputaţia sa de cunoscător în probleme bugetare, capabil să coopereze cu oficiali din ambele partide, i-a permis să reuşească în cele mai dificile funcţii la Washington”, a declarat preşedintele, citat într-un comunicat, în care aminteşte că Lew a fost secretarul general al Casei Albe.

Ca secretar al Trezoreriei, Jack Lew va juca un rol major în crearea de noi legi de reglementare financiară vizând să evite o nouă criză.

El se alătură Guvernului în contextul în care statul federal intră într-o perioadă de austeritate, odată cu intrarea în vigoare a unei reduceri automate a cheltuielilor, începând de vineri.

În vara lui 2011, Jack Lew a jucat un rol-cheie în negocierile cu Congresul, în cursul cărora aceste tăieri au fost concepute ca o soluţie obligatorie în vederea reducerii deficitului.

Finanţele publice reprezintă un adevărat fir roşu în cariera sa. El a pilotat revenirea Statelor Unite la excedent bugetar la sfârşitul anilor ’90, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton.

La venirea republicanului George W. Bush la putere, în 2001, el a plecat în sectorul privat, la conducerea Universităţii New York (NYU), iar ulterior la Banca americană Citigroup, în 2006.

El a primit, la plecarea de la Citigroup un bonus de aproape un milion de dolari, chiar înainte să se alăture administraţiei lui Barack Obama, în ianuarie 2009, un lucru dezvăluit în timpul examinării candidaturii sale în Senat.

În opinia unor aleşi republicani, inclusiv a lui Jeff Sessions, acordarea acestui bonus este de neînţeles, având în vedere pierderile uriaşe suferite de bancă în timpul crizei, şi poate fi explicată doar prin voinţa grupului bancar de a îşi cumpăra favorurile unui om influent la Washington.

Însă pendularea între Guvern şi lumea financiară este un lucru frecvent. Numeroşi dintre predecesorii săi au lucrat, ca şi el, pe Wall Street înainte să preia conducerea Trezoreriei. Henry Paulson, în post în perioada 2006-2009, în timpul celui de al doilea mandat al lui George W. Bush, a petrecut 32 de ani în Banca pentru afaceri Goldman Sachs.

Înainte să fie secretar al Trezoreriei în timpul lui Clinton (1995-1999), Robert Rubin a petrecut, la rândul său, 26 de ani în aceeaşi bancă şi s-a dus la Citigroup după ce a părăsit administraţia.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă campanie a troianului bancar Flubot vizează utilizatorii de Android, avertizează Bitdefender
O nouă campanie a troianului bancar Flubot vizează utilizatorii de Android, avertizează Bitdefender
Utilizatorii de Android se află pe lista atacurilor cibernetice prin SMS generate de către dezvoltatorii Flubot, iar România este a doua cea mai ţintită ţară din lume de această ameninţare,......
Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice – cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale
Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice – cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale
Atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale ...
Premierul cere reducerea cheltuielilor din ministere la bunuri şi servicii cu 10%. Începând cu luna iulie, devin obligatorii e-Factura şi Radarul Mărfurilor
Premierul cere reducerea cheltuielilor din ministere la bunuri şi servicii cu 10%. Începând cu luna iulie, devin obligatorii ...
Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniştrilor să ia măsurile necesare pentru a asigura reducerea cheltuielilor ...
Noua lege offshore a fost promulgată
Noua lege offshore a fost promulgată
Noua lege offshore, cu prevederi importante pentru viiorul exploatării gazelor din Marea Neagră, a fost promiulgată de ...