Japonezii au dezvoltat Lexus LBX în special pentru piața din Europa

Marca premium Lexus, parte a grupului Toyota, a prezentat primele informații despre micul crossover LBX, un vehicul care va ajunge la clienți începând cu 2024.
Robert Stan - lun, 05 iun. 2023, 22:00
Japonezii au dezvoltat Lexus LBX în special pentru piața din Europa

Aflată într-o aparentă pierdere de viteză din cauza dificultății producătorilor de a dezvolta produse cu prețuri competitive, piața europeană a vehiculelor de mici dimensiuni va primi un nou imbold odată cu lansarea Lexus LBX, un viitor concurent pentru Audi Q2 și Mini Countryman.

Demarată în urmă cu cinci ani, dezvoltarea Lexus LBX a fost întârziată de greșeli de proiectare. Detaliul a fost dezvăluit chiar de Simon Humphries, Chief Branding Officer al grupului Toyota Motor, compania care deține marca Lexus. „Am eșuat lamentabil la prima încercare”, a dezvăluit oficialul Toyota care a explicat și că „am căzut în capcana de a face o mașină mică cu proporții mici”. Drept urmare, proiectul a fost regândit ajungându-se la un ampatament mai mare și la console mai scurte.

„Roțile mari, umerii largi, raportul dintre caroserie și habitaclu, toate sunt calculate pentru a oferi mașinii un aer de încredere și rezistență mult peste dimensiunile sale”, a dezvăluit Humphries.

Frate al modelului Toyota Yaris Cross, Lexus LBX are un ampatament cu 20 mm mai mare, însă păstrează aceeași lungime totală de 4.190 mm. Lățimea este de 1.825 mm, iar înălțimea de 1.545 mm. Grație acestor dimensiuni, mașina oferă spațiu suficient ocupanților săi, dar și un portbagaj de 332 de litri.

Dezvoltat în special pentru deplasările din marile aglomerări urbane, noul vehicul este dotat cu un sistem hibrid de propulsie care are la bază un motor termic de 1.5 litri, în trei cilindri și o transmisie eCVT. Motorul termic este susținut de unul electric alimentat de o mică baterie NiMH de doar 2 kWh. În plus, versiunea de top va fi echipată cu un motor electric suplimentar poziționat pe puntea din spate. Acesta din urmă va interveni doar atunci când este necesar un plus de tracțiune.

Fără a da date despre consumul sistemului mild-hybrid, oficialii Lexus s-au mulțumit să anunțe o putere maximă de 136 CP și o accelerație 0 – 100 km/h în 9,2 secunde. Cei care vor încerca că configureze noul crossover LBX pe site-ul Lexus începând cu 5 iunie vor putea alege între patru variante de echipare – Elegant, Relax, Emotion și Cool, însă pentru comenzi vor trebui să aștepte luna octombrie a acestui an, iar pentru livrări prima parte a lui 2024.

Deși prețul va fi dezvăluit doar odată cu debutul comenzilor, adică în toamnă, este de așteptat ca acesta să înceapă de la 35 – 37.000 de euro.

Gândit în special pentru piața europeană, Lexus LBX va fi produs în circa 3.500 de unități pe lună, dintre care 2.000 vor ajunge în Europa, 1.200 în Japonia și restul în Asia de Sud-Est, inclusiv Australia. Modelul nu va fi comercializat în China sau SUA.

Citește și:
– Matthew Harrison, Toyota: Avem deja 30.000 de unități vândute peste plan. Am ridicat estimările pentru întregul an
– Toyota România, un nou mare importator care părăsește Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile
– Toyota Aygo X: niponii văd lucrurile diferit în segmentul mini

Te-ar mai putea interesa și
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu în Africa, unde ar putea lucra împreună cu companiile turceşti, a......
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a anunţat vineri o nouă componentă de asistenţă militară pentru ...
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în ...
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...