Japonia a instalat rachete de tip Patriot la Tokyo, în eventualitatea unui atac nord-coreean

Japonia a instalat rachete de tip Patriot în centrul oraşului Tokyo, împotriva unui eventual tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninţa arhipelagul, a anunţat marţi Ministerul japonez al Apărării, relatează AFP.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 04:30
Japonia a instalat rachete de tip Patriot la Tokyo, în eventualitatea unui atac nord-coreean

Două lansatoare de rachete de tip Patriot au fost instalate marţi dimineaţa la sediul Ministerului Apărării, în centrul capitalei japoneze, cu scopul de a intercepta o eventuală rachetă nord-coreeană, a declarat un oficial pentru AFP.

Presa japoneză scrie că alte rachete de tip Patriot vor fi mobilizate, de asemenea, în alte două locaţii, în regiunea Tokyo.

Baterii de interceptori vor fi instalate şi pe Insula Okinawa, în sudul ţării, a anunţat luni Itsunori Onodera, ministrul Apărării.

El a precizat, într-o emisiune televizată, că Okinawa este „locul cel mai potrivit pentru a răspunde oricărei urgenţe”, adăugând că rachete de tip Patriot ar putea fi mobilizate pe această insulă „în mod permanent”.

Forţele de autoapărare – numele armatei japoneze – au fost autorizate să distrugă orice rachetă nord-coreeană care ar ameninţa teritoriul japonez, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

În afară de baterii Patriot, Tokyo a mobilizat distrugătoare echipate cu sistemul de interceptare de tip AEGIS în Marea Japoniei, numită Marea de Est de către coreeni, a mai precizat acest oficial.

Peninsula coreeană se confruntă cu o intensificare a tensiunilor în urma lansării cu succes a unei rachete nord-coreene, în decembrie, considerată de către occidentali şi Japonia un test de rachetă balistică. Situaţia s-a agravat după al treilea test nuclear, în februarie.

Coreea de Nord a transportat cu trenul, la începutul săptămânii trecute, două rachete de tip Musudan, pe care le-a instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare, potrivit Seulului, care se teme că Phenianul ar putea să procedeze la efectuarea unui test de rachetă în zilele următoare.

Racheta de tip Musudan are o rază de acţiune teoretică de aproximativ 3.000 de kilometri, adică ar avea capacitatea de a atinge Coreea de Nord sau Japonia.

Racheta ar putea atinge ţinte situate la aproximativ 4.000 de kilometri, cu o încărcătură mai uşoară, deci poate atinge Insula Guam, în Pacific, situată la aproximativ 3.380 de kilometri de Coreea de Nord, o insulă pe care se află aproximativ 6.000 de militari americani.

Potrivit lui Kim Jang-soo, un consilier pe teme de securitate naţională al preşedintei sud-coreene Park Geun-hye, Phenianul ar putea să efectueze un test în jurul lui 10 aprilie, dată de la care regimul de tip stalinist a anunţat că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice străine.

Te-ar mai putea interesa și
Legea offshore – Proiectul va fi dezbătut în comisiile de buget şi industrii ale Camerei Deputaţilor
Legea offshore – Proiectul va fi dezbătut în comisiile de buget şi industrii ale Camerei Deputaţilor
Proiectul legii offshore va intra marţi în dezbaterea comisiilor de buget, finanţe şi pentru industrii ale Camerei Deputaţilor. Şedinţa comună a comisiilor de specialitate este programată......
BCE ar putea să înceapă dezvoltarea unui euro digital până la sfârșitul lui 2023
BCE ar putea să înceapă dezvoltarea unui euro digital până la sfârșitul lui 2023
Banca Centrală Europeană ar putea începe dezvoltarea unui euro digital, versiunea electronică a bancnotelor şi monedelor, ...
Justiția ucraineană a decis confiscarea unor active în valoare de 420 de milioane de dolari aparținând oligarhului rus Mihail Fridman
Justiția ucraineană a decis confiscarea unor active în valoare de 420 de milioane de dolari aparținând oligarhului rus ...
Un tribunal ucrainean a decis luni confiscarea unor active în valoare de 12,4 miliarde de grivne (420 de milioane de dolari) ...
Comisia Europeană propune noi norme financiare pentru consolidarea bugetului UE
Comisia Europeană propune noi norme financiare pentru consolidarea bugetului UE
Comisia Europeană a propus luni ajustări specifice ale normelor financiare ale Uniunii Europene, cunoscute sub denumirea ...