Japonia acceptă extinderea influenţei Franţei în alianţa Renault-Nissan – Reuters

Franţa a obţinut acordul precaut al Japoniei pentru a-şi spori influenţa asupra Renault, chiar dacă directorul general al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a avertizat că un rol mai accentuat va periclita parteneriatul dintre Renault şi grupul nipon Nissan, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mie, 21 oct. 2015, 06:48
Japonia acceptă extinderea influenţei Franţei în alianţa Renault-Nissan - Reuters

Presa niponă anunţa recent că oficialii Renault SA şi Nissan Motor Co au demarat discuţii cu privire la reorganizarea alianţei încheiată în urmă cu 16 ani, în ideea de a reduce influenţa statului francez. Cele două părţi analizează posibilitatea ca Renault să-şi diminueze participaţia la Nissan de la 43,4% în prezent, la mai puţin de 40%, o schimbare care potrivit dreptului francez i-ar permite grupului nipon să aibă drepturi de vot la Renault, scrie Agerpres.

Cu toate că Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, nu are drepturi de vot la Renault, în timp ce statul francez, care în aprilie şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, a reuşit astfel să-şi dubleze drepturile de vot la Renault. La acea dată atât Renault cât şi Nissan s-au opus, fără succes, majorării drepturilor de vot ale statului francez, apreciind că aceasta ar putea afecta alianţa.

Extinderea influenţei statului francez asupra Renault ar fi fost discutată în timpul vizitei la Tokyo a ministrului Economiei, Emmanuel Macron, din perioada 3-5 octombrie, oficialul francez trimiţând anterior câteva scrisori pe această temă omologului său Yoichi Miyazawa, susţin sursele. Ulterior, Yoichi Miyazawa a fost schimbat din funcţie.

‘Nu am detectat nicio problemă din partea Guvernului nipon’, au afirmat sursele.

Reprezentanţii alianţei Renault-Nissan, ai Ministerelor Economiei din Franţa şi Japonia nu au comentat informaţia.

La 16 ani după ce a Renault a salvat de la faliment Nissan, alianţa Renault-Nissan este considerată unul dintre rarele exemple de parteneriate de succes din industria auto. Între timp însă, balanţa de putere dintre cei doi parteneri s-a schimbat, în condiţiile în care în 2014 Nissan a vândut un număr de două ori mai mare de autovehicule decât Renault şi a contribuit cu cea mai mare parte, 1,56 miliarde de euro, la profitul total de 1,9 miliarde de euro realizat de Renault.

În aprilie, Guvernul francez şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%. La Adunarea Generală Anuală din 30 aprilie, 60,5% din acţionarii Renault cu drept de vot au sprijinit moţiunea împotriva dublării drepturilor de vot ale statului. Totuşi, nu s-a îndeplinit cerinţa privind majoritatea de două treimi (66%) cerută pentru a opri Guvernul să beneficieze de noua legislaţie ce prevede drepturi duble de vot pentru acţionarii prezenţi timp de doi ani în companii franceze. În plus, statul francez beneficiază şi de sprijinul principalului sindicat de la Renault, CFE-CGC, care sprijină intenţia statului de a-şi dubla drepturile de vot la Renault.

Executivul susţine că vrea să apere interesele franceze la Renault, care vrea să-şi consolideze legăturile cu Nissan. Renault a avertizat că dublarea drepturilor de vor ar putea afecta alianţa.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble (8,04 miliarde de dolari) pentru rezultatele înregistrate în 2023, a......
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față ...
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...