1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

Finanţe şi bănci

Japonia acuză SUA şi ţări din UE de război valutar

Premierul nipon Shinzo Abe a anunţat necesitatea slăbirii cursului de schimb al yenului faţă de dolar la un raport de 90:1, acuzând SUA şi unele ţări UE de acţiuni care conduc la consolidarea altor valute naţionale în raport cu dolarul şi euro, relatează Wall Street Journal, citat de BFM.

24 dec, 2012 | Agerpres

Astfel, premierul japonez este al doilea oficial din G7, după guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King , care a spus că băncile centrale din unele ţări ar putea fi implicate într-un război valutar, ceea ce complică relaţia dintre state.

Şeful executivului nipon a cerut Băncii Japoniei să ia măsuri împotriva acestei tendinţe, care vine din SUA şi Europa, şi să reducă moneda naţională la un curs de 90 de yeni pentru un dolar.

La începutul tranzacţiei în Asia, dolarul era apreciat luni la 84,38 de yeni. Potrivit premierului japonez, rata de schimb de 90 de yeni pentru un dolar ar trebui să vină în sprijinul exportatorilor japonezi.

'Băncile centrale din lumea întreagă tipăresc bani pentru a sprijini economia şi a creşte exporturile. America este un exemplu concludent în acest sens', a spus preşedintele Băncii Centrale a Japoniei, referindu-se la politica Rezervei Federale a SUA privind acumularea de lichidităţi pe piaţă prin volumul mare de achiziţii de obligaţiuni de stat şi alte active.

Banca Japoniei ia în considerare noi măsuri privind inflaţia în ianuarie, iar în prezent îşi relaxează politica monetară, care ar trebui să ducă la slăbirea yenului. Abe şi alţi lideri ai Partidului Liberal Democrat se pronunţă doar pentru o slăbire moderată a yenului, deoarece importurile au crescut semnificativ din luna martie a.c. ca urmare a accidentului nuclear de la centrala Fukushima, în urma devastatorului cutremur de pământ de 9 grade şi a valului seismic ce a urmat.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO