Japonia: Camera Reprezentanţilor dizolvată. Urmează alegeri anticipate în decembrie

Premierul nipon, Yoshihiko Noda, a dizolvat vineri Camera Reprezentanţilor /camera inferioară a Dietei, legislativul nipon bicameral/ deschizând calea organizării de alegeri anticipate la 16 decembrie, informează Kyodo.
Economica.net - vin, 16 nov. 2012, 07:53
Japonia: Camera Reprezentanţilor dizolvată. Urmează alegeri anticipate în decembrie

Împăratul Akihito a aprobat propunerea şefului executivului de la Tokyo. Conform tradiţiei nipone, Akihito a ridicat braţele spre cer urându-le „banzai /viaţă lungă/” deputaţilor.

„Camera inferioară este dizolvată conform articolului 7 din Constituţia” niponă, a declarat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Takahiro Yokomichi, în cadrul unei şedinţe plenare.

Campania electorală ar urma să înceapă la 4 decembrie, conform Partidului Democrat din Japonia /PDJ, centru-stânga de guvernământ/, care a indicat că această agendă reprezintă interesul naţional, nu pe cel al partidului.

Potrivit Constituţiei nipone, scrutinul trebuie organizat la maximum 40 de zile după dizolvarea legislativului. În cadrul unei dezbateri în Dietă /legislativul nipon bicameral/, premierul Yoshihiko Noda a condiţionat dizolvarea camerei inferioare a legislativului de sprijinul acordat în mai multe dosare de Partidul Liberal Democrat /PLD, conservator de opoziţie/ şi de aliaţii acestuia în cadrul opoziţie conservatoare.

Vineri, două documente esenţiale au fost adoptate cu acceptul conservatorilor, care controlează Senatul şi care blocaseră câteva luni votarea respectivelor proiecte de lege.

Opţiunile politice ale premierului japonez /creşterea TVA şi aderarea Japoniei la negocieri privind parteneriatul transpacific-TPP/ au divizat PDJ şi coaliţia care ar fi trebuit să imprime stabilitate stângii nipone, nota recent AFP.

PDJ riscă să piardă supremaţia în Camera Reprezentanţilor la apropiatele alegeri anticipate, deoarece partidul premierului Noda a scăzut dramatic în preferinţele electoratului. În cazul organizării de alegeri legislative anticipate, PDJ ar obţine 10 procente din sufragii, în timp ce PLD este agreat de aproximativ 30% din electoratul nipon, conform unui recent sondaj de opinie, realizat de Kyodo.

În cazul pierderii alegerilor, Yashihiko Noda, supus presiunilor exercitate atât de opoziţie cât şi în interiorul propriului partid, ar fi al şaptelea prim-ministru nipon care părăseşte funcţia la un an de la învestire, dacă se ţine cont de transferul de prerogative între Junichiro Koizumi şi Shinzo Abe, în septembrie 2006.

Te-ar mai putea interesa și
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția este de peste 100 de milioane de euro, una dintre cele mai mari din ultimii......
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
 Evoluţia slabă a economiei germane provoacă îngrijorări în ţările vecine, din Elveţia şi până în Polonia, ...
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT ...