Japonia: Doi ani de la tsunami-ul şi accidentul nuclear de la Fukushima

Japonezii au ţinut luni un moment de tăcere, la ora locală 14.46, aducând un omagiu celor aproximativ 20.000 de persoane care au murit sau au fost date dispărute după cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie 2011, o catastrofă urmată de accidentul nuclear de la Fukushima, relatează AFP.
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 07:40
Japonia: Doi ani de la tsunami-ul şi accidentul nuclear de la Fukushima

Numeroase ceremonii au avut loc pe coasta de nord-est, devastată de valul uriaş, dar şi în alte locuri din ţară, inclusiv la Tokyo, unde a fost organizată o ceremonie de comemorare naţională, în prezenţa împăratului, şeful statului, împărătesei şi premierului.

Împăratul Akihito a salutat memoria victimelor dezastrului şi şi-a exprimat dorinţa să nu se uite toate aceste vieţi pierdute, dar nici persoanele care trăiesc „în aceste condiţii dificile, în locuri de refugiu, în regiunea sinistrată”.

Vineri, 11 martie 2011, la ora locală 14.46 (7.46, ora României), ţara a fost devastată de un cutremur cu magnitudinea 9, care a avut loc pe fundul Oceanului Pacific, la câteva zeci de kilometri de coasta de nord-est a Insulei Honshu.

După mai puţin de o oră, un val uriaş, care a atins în unele locuri peste 20 de metri înălţime, s-a abătut asupra litoralului, în regiunea Tohoku (nord-est), ucigând tot ceea ce era viu în calea sa şi distrugând porturi, case, şcoli şi întreprinderi.

Catastrofa s-a soldat, în mod oficial, cu 15.880 de morţi, iar alte 2.694 de persoane au fost date dispărute, cărora li se adaugă aproximativ 2.300 de persoane decedate din cauza degradării condiţiilor de viaţă.

După doi ani, scafandrii continuă să caute corpuri în larg, pe fundul mării, acoperit de obiecte luate de maree.

Pe litoral, lucrările de reconstrucţie continuă. S-au înregistrat progrese în înlăturarea dărâmăturilor, refacrea drumurilor şi reconstruirea infrastructurilor vitale, însă peste 315.000 de persoane locuiesc, în continuare, în locuinţe provizorii.

Împăratul a subliniat luni importanţa transmiterii amintirii acestei experienţe tragice generaţiilor următoare şi a insistat asupra necesităţii de a antrena populaţia, „în speranţa că exerciţiile pot salva vieţile a numeroase persoane” în cazul unei noi catastrofe naturale.

Premierul s-a angajat, la rândul său, să construiască o Japonie mai rezistentă la dezastre şi a cerut susţinere din partea populaţiei.

La Centrala nucleară Fukushima Daiichi, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo, unde patru dintre cele şase reactoare au fost inundate de tsunami, situaţia este stabilizată, dar vor fi necesari aproximativ 40 de ani pentru desfiinţarea reactoarelor devastate.

Premierul japonez îndeamnă populaţia să susţină sinistraţii, după doi ani de la tsunami

Premierul japonez Shinzo Abe a îndemnat luni populaţia, într-un mesaj postat pe Internet, să susţină sinistraţii cutremurului urmat de un tsunami, la 11 martie 2011, afirmând că „atât timp cât primăvara nu va veni în nord-est, nu va veni (nici) în Japonia”, relatează AFP.

După exact doi ani de la cutremurul urmat de un tsunami, în nord-estul arhipelagului, şi accidentul nuclear de la Centrala nucleară Fukushima Daiichi, reconstrucţia nu avansează în ritmul dorit de către victimele celei mai grave catastrofe care a afectat Japonia în perioada postbelică.

„De când am venit la putere, la sfârşitul anului trecut, m-am întâlnit şi am vorbit cu multe persoane din regiunea sinistrată. În locuinţe provizorii, am împărtăşit curajul şi durerea refugiaţilor”, a declarat şeful Guvernului de dreapta.

El a vizitat de trei ori provinciile devastate, Miyagi, Iwate şi Fukushima, de când a fost ales, la 26 decembrie.

„Forţa tuturor este în continuare necesară în zona sinistrată”, a subliniat premierul într-un mesaj video postat pe YouTube şi preluat, între altele, pe Twitter şi Facebook.

„Participaţi la acţiuni de voluntariat, faceţi donaţii, călătoriţi în zona sinistrată şi cumpăraţi produse din Tohoku (nord-est)”, a insistat Shinzo Abe, apreciind că există „multe moduri de a ajuta sinistraţii”.

„Vom accelera reconstrucţia”, a promis el, transmiţând din nou condoleanţe rudelor celor aproximativ 19.000 de persoane ucise în ziua catastrofei, dar şi celor peste 2.000 de alte persoane care au murit din cauza bolii.

De la revenirea sa la conducerea ţării, după un prim mandat în perioada 2006-2007, Shinzo Abe a promis bugete importante pentru lucrări de reconstrucţie în nord-est, dar şi ajutoare locuitorilor şi întreprinzătorilor din regiune.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...