Japonia mobilizează rachete de tip Patriot în vederea unui tir de rachetă nord-coreean

Japonia a început să mobilizeze rachete sol-aer de tip Patriot în vederea efectuării unui viitor tir de rachetă cu rază lungă de acţiune de către Coreea de Nord, a anunţat luni o sursă oficială, relatează AFP.
Economica.net - lun, 03 dec. 2012, 06:54
Japonia mobilizează rachete de tip Patriot în vederea unui tir de rachetă nord-coreean

Phenianul a anunţat sâmbătă că intenţionează să plaseze pe orbită, în perioada 10-12 decembrie, un satelit de observare terestră, în urma unei analize a unor erori comise cu ocazia unei lansări precedente, în aprilie, care s-a soldat cu un eşec.

Tokyo a anunţat imediat suspendarea unor negocieri cu Phenianul, prevăzute la Beijing în perioada 5-6 decembrie.

Potrivit postului public de televiziune NHK, o navă care transportă rachete de tip Patriot PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) a părăsit o bază navală situată în vestul Japoniei, luni, şi se îndrepta spre Okinawa, în partea de sud de ţării.

Ministrul Apărării Satoshi Morimoto a ordonat încă de sâmbătă forţelor japoneze să se pregătească în vederea acestei lansări. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat pentru AFP că „forţe terestre, aeriene şi navale (japoneze) se pregătesc în vederea unei mobilizări la Okinawa”, care s-ar putea afla pe traiectoria rachetei nord-coreene.

Potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun, Tokyo plănuieşte totodată să mobilizeze în apele din împrejurimi nave de război echipate cu sisteme radar de tip Aegis, capabil să urmărească traiectoria rachetelor şi să faciliteze interceptarea lor.

Luni, premierul Yoshihiko Noda a îndemnat la o cooperarea strânsă între Statele Unite, China, Coreea de Sud şi Rusia.

„Am dispus ca toţi miniştrii să analizeze toate informaţiile aflate în posesia noastră”, a declarat el, potrivit Dow Jones Newswires.

„Ar fi regretabil dacă lansarea ar avea loc. Comunitatea internaţională, inclusiv Japonia, va trebui sp răspundă cu fermitate”, declara Noda sâmbătă.

Japonia şi Coreea de Nord nu întreţin relaţii diplomatice. Tokyo acuză Phanianul că nu a clarificat răpiri de japonezi de către Coreea de Nord în timpul Războiului Rece, efectuate cu scopul de a îi constrânge să îi înveţe limba şi cultura japoneze pe spioni nord-coreeni.

Coreea de Nord afirmă că această problemă a fost soluţionată încă de la începutul anilor 2000, odată cu întoarcerea unor deţinuţi şi anunţuri potrivit cărora alţii erau morţi.

Phenianul reproşează Tokyo că nu a prezentat scuze şi nu a oferit despăgubiri suficiente în urma colonizării japoneze a Peninsulei coreene, în prima jumătate a secolului XX.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...