Japonia: O nouă incursiune a vaselor chineze în apropierea insulelor Senkaku

Trei nave guvernamentale chineze au pătruns joi în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia în Marea Chinei de Est, a anunţat paza de coastă niponă, citată de AFP.
Economica.net - joi, 23 mai 2013, 06:03
Japonia: O nouă incursiune a vaselor chineze în apropierea insulelor Senkaku

Aceste nave de supraveghere maritimă au intrat la ora locală 09.30 (00.30 GMT) în zona de 12 mile marine (peste 22 km) care înconjoară arhipelagul Senkaku, revendicat cu fermitate de Beijing sub denumirea de Diaoyu.

Ultima incursiune de acest tip a avut loc pe 5 mai. La sfârşitul lunii aprilie, nave guvernamentale chineze au efectuat mai multe manevre în jurul arhipelagului, obligând Japonia să îi înmâneze o notă de protest ambasadorului Chinei la Tokyo.

China trimite cu regularitate nave şi, la fel de punctual, avioane în jurul acestui arhipelag nelocuit, mai ales după ce statul nipon a naţionalizat în septembrie 2012 trei dintre cele cinci insule, cumpărându-le de la proprietarul lor japonez.

Ulterior, disputa teritorială s-a agravat, în special după o săptămână de manifestaţii antijaponeze, unele cu caracter violent, în numeroase oraşe din China.

În faţa acestei escaladări a tensiunilor, Tokyo a anunţat constituirea unei forţe speciale de 600 de oameni şi 12 nave pentru a supraveghea şi proteja insulele Senkaku pe care le administrează.

Acest arhipelag este situat la 200 km nord-est de coastele Taiwanului, care de asemenea le revendică, şi la 400 km vest de insula Okinawa (în sudul Japoniei). În afară de poziţia sa strategică, Senkaku ar ascunde resurse energetice în platoul său marin.

În luna aprilie, premierul nipon, Shinzo Abe, a avertizat că Japonia va respinge ‘prin forţă’ orice tentativă a Chinei de a debarca în insulele Senkaku.

La 8 mai, Cotidianul Poporului, organ al Partidului Comunist Chinez, a publicat un lung articol semnat de cadre din mediul universitar care au cerut ‘reconsiderarea’ suveranităţii japoneze asupra insulei Okinawa, unde se află baze americane şi care, în mod normal, este ferită de actuala dispută teritorială dintre cei doi vecini.

La Tokyo, secretarul general al guvernului, Yoshihide Suga, a apreciat că articolul din Cotidianul Poporului este ‘irelevant’, încheie AFP.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...