Japonia și Taiwan, lovite de „cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani”

Un cutremur subacvatic cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter s-a produs miercuri în apropiere de Taiwan, chiar înainte de ora 00.00 GMT, provocând avertismente de tsunami în Taiwan, precum şi în insulele japoneze Okinawa şi în Filipine.
Ion Dobreanu - mie, 03 apr. 2024, 06:13
Japonia și Taiwan, lovite de „cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani”

Valurile înalte de trei metri sunt de temut în Okinawa. „Evacuaţi în zone mai înalte, nu vă întoarceţi”, a recomandat un prezentator la postul public japonez NHK.

O avertizare de tsunami a fost emisă şi pentru zonele de coastă din Taiwan.

Cutremurul a avut loc în apropiere de coasta de est a Taiwanului chiar înainte de ora locală 8:00 a.m. (9:00 a.m. ora japoneză, 00:00 GMT).

Magnitudinea sa a fost estimată la 7,5 grade de către agenţia de meteorologie a Japoniei (JMA), la 7,4 de către agenţia americană USGS şi la 7,2 grade de către agenţia de meteorologie din Taiwan (CWA).

Cutremurul este „cel mai puternic din ultimii 25 de ani” de pe insulă, a declarat directorul Centrului seismologic din Taipei, Wu Chien-fu.

„Cutremurul este aproape de coastă şi puţin adânc. A fost resimţit pe întreg teritoriul Taiwanului şi în insulele învecinate… Este cel mai puternic din ultimii 25 de ani, de la cutremurul din 1999”, a declarat Wu, referindu-se la cutremurul cu magnitudinea de 7,6 grade, soldat cu moartea a 2.400 de persoane în septembrie 1999.

Şi Filipine a avertizat asupra unor „valurilor mari de tsunami” şi a cerut evacuarea mai multor zone de coastă miercuri.

„Rezidenţii din zonele de coastă din următoarele provincii sunt sfătuiţi cu insistenţă să evacueze imediat spre un teren mai înalt sau să se mute mai departe în interior”, a anunțat institutul naţional de seismologie într-un aviz privind 23 de provincii.

În urma sesimului, două clădiri s-au prăbuşit în Hualien, Taiwan, oraş situat în apropiere de epicentrul cutremurului.

„Două clădiri s-au prăbuşit şi oamenii ar putea fi prinşi sub sărâmături. Nu avem mai multe informaţii în acest moment”, a spus un oficial al serviciului de pompieri din Hualien.

Riscul de tsunami a fost „depăşit în mare măsură”, a anunţat Pacific Tsunami Warning Center, un observator regional cu sediul în Hawaii.

Cutremurul subacvatic a avut loc cu puţin timp înainte de ora 00:00 GMT şi a declanşat avertismente de tsunami în Taiwan, Japonia şi Filipine.

Agenţia de meteorologie din Japonia (JMA) a retrogradat alerta de tsunami la „avertizare” pentru insulele japoneze Okinawa. Potrivit JMA, care avertizase anterior despre un tsunami de până la trei metri, este probabil ca acum valurile să nu depăşească un metru.

Te-ar mai putea interesa și
Statele UE au convenit noi reguli mai relaxate privind datoria publică și deficitul bugetar. Limitele acestota rămân aceleași, dar va exista mai mult spațiu de negociere a traseelor de ajustare
Statele UE au convenit noi reguli mai relaxate privind datoria publică și deficitul bugetar. Limitele acestota rămân ...
Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat luni, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară UE o poate acumula şi mărimea deficitului bugetar permis, a......
Teilor Holding raportează o cifră de afaceri de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei pentru anul 2023
Teilor Holding raportează o cifră de afaceri de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei pentru ...
Teilor Holding S.A., grupul de companii care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară ...
Lenovo lansează în premieră europeană, în România, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente de gaming din ecosistemul Legion
Lenovo lansează în premieră europeană, în România, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente ...
Lenovo lansează, în România, prima țară din Europa, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente ...
Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești, județul Olt. 11.500 de animale vor fi sacrificate
Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești, județul Olt. 11.500 de animale vor fi sacrificate
Aproape 11.500 de porci de la o fermă din satul Negreni, din oraşul Scorniceşti, vor fi eliminaţi după ce în exploataţia ...