Japonia: Tone de deşeuri radioactive de la accidentul nuclear de la Fukushima vor fi incinerate

Economica.net
10 11. 2014
343927_fukushima_reactor_16027500

Personalul care efectuează depoluarea în Kawauchi (un sat aflat de ambele părţi ale liniei de 20 de kilometri din jurul centralei nucleare) adună deşeuri vegetale în saci de 1 metru cub. Alături de Date şi Minamisioma, Kawauchi este unul din ‘satele model’, menţionate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi de guvernul japonez.

Locurile destinate depozitării temporare a deşeurilor sunt pline: circa 43 de milioane de metri cubi (adică tot atâţia saci de plastic albaştri, negri sau gri, în funcţie de alegerea făcută de comunităţi) umplu circa o mie de spaţii de depozitare. Jumătate conţin materiale vegetale, restul fiind pline cu pământ contaminat din orezării şi din curţile şcolilor, cu materiale poluate de norul radioactiv şi cu praf din jgheaburile caselor.

Guvernul japonez s-a angajat să se ocupe de aceste deşeuri de la 1 februarie 2015, dar nimeni nu crede că este posibil într-un timp atât de scurt. ‘Suntem în întârziere’, recunoaşte un oficial de la departamentul de refacere a mediului în zona Fukushima, subordonat Ministerului Mediului. Încă de la începerea lucrărilor – în vara anului 2012 – pentru care sunt mobilizate 17.000 de persoane, ‘comunităţile locale ne-au spus că ne mişcăm prea încet. Dar este ca şi cum am juca şah fără să avem regulile. Prin urmare, a trebuit să fabricăm pionii şi să inventăm regulile’, a adăugat el.

Dificila problemă a deşeurilor este strâns legată de revenirea oamenilor la casele lor, în condiţiile în care în prezent mai există 130.000 de persoane sinistrate, din care 50.000 în afara prefecturii Fukushima, potrivit guvernului.

Executivul nipon vizează arderea şi stocarea deşeurilor cu radioactivitate ridicată în două locuri – Futaba şi Okuma – cele mai puţin radioactive urmând să fie depozitate la Tomiaka. Cenuşa cea mai radioactivă va fi izolată cu beton şi depozitată 30 de ani într-un loc intermediar, urmând să fie apoi transferată pentru circa două secole şi jumătate într-un centru de stocare definitiv.

Chiar dacă Japonia optează pentru cea mai bună tehnică de ardere a deşeurilor radioactive, operaţiunea va genera emisii semnificative în atmosferă, iar incinerarea lor nu va elimina radioactivitatea, sunt de părere experţii europeni menţionaţi de lefigaro.fr.