Japonia va instala rachete Patriot pe insula Okinawa

Japonia a anunţat vineri că va trimite rachete Patriot pe insula meridională Okinawa pe termen lung, cu scopul de a îşi întări scutul antirachetă, pe fundalul tensiunilor cu Coreea de Nord, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 13 apr. 2013, 06:35
Japonia va instala rachete Patriot pe insula Okinawa

Ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a explicat că rachete Patriot vor fi instalate în permanenţă la două baze militare din Okinawa „pe cât posibil în aprilie”.

Ministerul său intenţiona să realizeze această instalare constantă până în martie 2015, însă a hotărât să „avanseze acest proiect care va proteja viaţa şi bunurile persoanelor împotriva rachetelor balistice”, a subliniat Onodera în cadrul unei conferinţe de presă.

Acest anunţ intervine pe fundalul tensiunilor regionale cauzate de Coreea de Nord, care îşi ameninţă inamicii cu un război „termonuclear” şi ar putea realiza în orele sau zilele următoare unul sau mai multe teste cu rachete de rază medie, conform serviciilor de informaţii sud-coreene.

Două rachete Musudan au fost transportate pe coasta orientală a Coreei de Nord, pe litoralul mării Japoniei (marea de Est pentru coreeni), conform Seul.

Rachetele Musudan ar avea o rază teoretică de 3.000 de kilometri, având astfel capacitatea de a atinge Coreea de Sud sau Japonia. Acestea ar putea de asemenea lovi ţinte la 4.000 de kilometri purtând doar o încărcătură uşoară, iar astfel, teoretic, ar putea lovi insula americană Guam din oceanul Pacific.

Unul sau mai multe eventuale tiruri de rachetă ar putea surveni până la 15 aprilie, ziua de naştere a fondatorului Republicii democratice populare a Coreei (nume oficial al Coreei de Nord), Kim Il-Sung, mort în 1994.

Momentul pe care Phenian îl va alege este „imprevizibil”, a subliniat Onodera, „însă noi rămânem în stare de alertă pentru a putea reacţiona imediat”.

Anterior în cursul săptămânii, Onodera a dat autorizaţia formală forţelor de autoapărare (nume oficial al armatei japoneze) să distrugă orice rachetă nord-coreeană care ar ameninţa teritoriul japonez.

Rachete Patriot au fost instalate în centrul Tokyo şi în jurul captalei, iar distrugătoare echipate cu sisteme radar Aegis şi mijloace de interceptare au fost trimise în marea Japoniei.

Geopoliticienii apreciază că este foarte puţin probabil ca Coreea de Nord să vizeze intenţionat Japonia şi estimează că măsurile de protecţie luate de Tokyo au mai presus de toate scopul de a preveni orice eroare a unei rachete nord-coreene, în cazul în care o problemă tehnică ar îndrepta-o spre arhipelag din greşeală.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...