Japonia va respinge „prin forţă” orice debarcare chineză pe Senkaku – premier

Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marţi că Japonia va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku, în jurul cărora au fost trimise nave de către Beijing, relatează AFP.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 07:38
Japonia va respinge

Întrebat în Parlament în legătură cu ordinul pe care l-ar da în cazul în care chinezii ar debarca pe aceste insule administrate de către Japonia, revendicate de China, Shinzo Abe a răspuns că „ar fi normal să îi respingem prin forţă în cazul în care se aventurează să debarce”.

Shinzo Abe a fost interpelat pe această temă de către un parlamentar, după ce opt nave de supravhere maritimă au pătruns în zona de 12 mile maritime (aproximativ 22 de kilometri) din jurul acestor insuliţe situate în Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing sub numele Diaoyu.

„Patrulăm, în prezent, în jurul Insulelor Senkaku, cu scopul de a împiedica orice debarcare”, a adăugat premierul, referindu-se la Paza de Coastă japoneză, care asigură protecţia acestei zone.

Tensiunea între Beijing şi Tokyo s-a amplificat după ce Japonia a cumpărat trei dintre cele cinci insule ce formează acest arhipelag nelocuit de la proprietarul lor japonez. De atunci, China trimite în mod regulat nave, iar uneori şi avioane, în această zonă. De obicei, acestea pleacă după câteva ore.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...