Jeep a prezentat Avenger 4xe. Micul SUV are acum tracțiune integrală

Marca americană Jeep, parte a grupului Stellantis, a prezentat versiunea cu tracțiune integrală a SUV-ului Avenger. Cel mai mic model al mărcii îmbină un motor termic cu două electrice, are transmisie automată și suspensie spate multilink.
Robert Stan - vin, 24 mai 2024, 07:12
Jeep a prezentat Avenger 4xe. Micul SUV are acum tracțiune integrală

Începută în primul trimestru al anului 2023, odată cu intrarea pe piață a versiunii electrice și a celei alimentată cu benzină, povestea Jeep Avenger în Europa este una cât se poate de interesantă. Pe lângă cucerirea titlului Car of the Year, vehiculul a reușit să aducă mărcii americane o nouă categorie de clienți – tinerii dornici de aventură care apreciază tradiția unei mărci istorice – dar și să impună Jeep într-un segment de piață în plină creștere, cel al SUV-urilor de clasă B.

Poziționat, ca dimensiuni, sub Renagade, Jeep Avenger a beneficiat în primul trimestru din 2024 de includerea în ofertă a versiunii eHybrid, iar acum, de cea cu tracțiune integrală, 4xe (4 by e).

„Avenger este una dintre poveștile de succes ale mărcii Jeep în Europa, cu peste 90.000 de comenzi din partea clienților finali, dintre care aproape 30% pentru versiunea 100% electrică. În urma acestui succes, Avenger 4xe va fi noul punct de referință în segmentul «B- SUV», oferind un design exclusivist, performanțe de top, și reprezentând expresia deplină a moștenirii Jeep în materie de tracțiune integrală”, a declarat la prezentarea modelului Eric Laforge, directorul Jeep în Europa.

În timpul prezentării Avenger 4xe, eveniment care a avut loc la Mainz, în Germania, și la care a luat parte și Economica.net, oficialii Jeep au menționat că acesta înseamnă mai mult decât o simplă extindere a gamei mărcii. El simbolizează un răspuns strategic la cerințele în continuă evoluție ale clienților. Printr-o atenție meticuloasă acordată detaliilor, Avenger 4xe integrează farmecul atemporal al designului și funcționalității Jeep cu progresele tehnologice de ultimă generație, oferind o experiență de condus greu de egalat.

Conceput pentru a se adresa unui spectru variat de utilizatori, Jeep Avenger 4xe se adresează atât celor care sunt pasionați de aventurile în aer liber, cât și celor care iubesc și practică sportul, posesorilor de 4×4 care nu ar renunța la siguranța oferită de tracțiunea integrală, clienților din mediul urban care au nevoie de o mașină compactă în timpul săptămânii de lucru, dar care adoră escapadele de weekend în natură, dar și persoanelor care vor să se remarce în mulțime.

Jeep Avenger 4xe – care se pronunță, în ciuda aparenței, „four by e” și nu 4xe – este dotat cu un grup motopropulsor inovator care îmbină perfect avantajele unui sistem hibrid cu tehnologia de ultimă generație AWD.

La bază sa se află un sistem hibrid de 48V, cu un motor termic, turbo, de 1,2 litri care generează 136 CP, completat de două motoare electrice de 21 kW poziționate atât în partea din față, cât și pe puntea din spate din spate a autovehiculului. Cuplată cu o transmisie automată cu dublu ambreiaj cu șase trepte, pentru a rula în modul complet electric la viteze reduse datorită motorului electric integrat, această configurație nu numai că amplifică performanțele distractive pe care le doresc entuziaștii Jeep, dar aduce și un grad sporit de adrenalină prin intermediul funcției E-Boost în modul Sport.

Cei 136 CP ai motorului termic, completați de cele două motoare electrice îi permit modelului 4xe să ofere o viteză maximă de 194 km/h (+10 km/h față de modelul e-hybrid) și o accelerație de la 0-100 km/h în doar 9,5 secunde.

Grupul motopropulsor 4xe stabilește un nou punct de referință în gama hibridă Avenger oferind cea mai mare putere și cel mai puternic cuplu, cu 36 CP și 25 Nm mai mult decât versiunea e-Hybrid FWD. Acest lucru duce la o accelerație mai rapidă și o viteză maximă mai mare, menținând în același timp o creștere minimă a emisiilor de CO2.

Grupul motopropulsor, combinat cu reductorul de 22,7:1 plasat pe puntea spate, asigură un cuplu foarte bun pentru roțile din spate, de 1.900 Nm. Această capacitate permite cucerirea pantelor de aproape 40% pe suprafețe dificile, cum ar fi pietrișul, și de până la 20% atunci când nu există aderență pe puntea față.

Jeep Avenger 4xe este echipat cu un sistem inteligent de tracțiune integrală care garantează că puterea va fi transmisă către cele patru roți exact atunci când este necesar. La viteze mici, de până la 30 30 km/h, tracțiunea pe toate cele patru roți este permanentă, cu o distribuție 50:50. La viteze medii (între 30 și 90 km/h), tracțiunea pe puntea spate se activează doar la cerere. Chiar și cu un cuplu, teoretic, de zero Nm, motorul electric din spate rămâne conectat la roți pentru situații neprevăzute. Atunci când tracțiunea integrală este cuplată, distribuția cuplului se bazează pe cererea reală, cu o repartizare potențială de până la 50:50. La viteze mai mari (peste 90 km/h), tracțiunea față devine permanentă, iar motorul electric din spate se dezactivează pentru a reduce consumul de combustibil.

Mai mult decât atât, Jeep Avenger 4xe oferă unghiuri off-road optimizate, o creștere cu 10 mm a gărzii la sol, și o capacitate de traversare prin vad de apă de până la 400 mm. În plus, capacitatea de tracțiune integrală este disponibilă imediat. În esență, această versiune, pe care oficialii mărcii preferă să o considere un model în sine, întruchipează o îmbinare armonioasă de putere, agilitate și eficiență.

Funcția Selec-Terrain de pe Avenger 4xe îi permite șoferului să selecteze modul adecvat pentru orice situație: Auto – care oferă tracțiune integrală doar la cerere, ideal pentru deplasarea de zi cu zi cu emisii reduse de CO2; Snow – care oferă un control îmbunătățit al stabilității și tracțiune integrală inteligentă pentru deplasări sigure pe trasee pe timp de iarnă; Sand & Mud – adaptat pentru teren accidentat, cu rapoarte de schimbare a treptelor de viteză specifice și control al tracțiunii; Sport – care maximizează puterea mare și livrarea cuplului sistemului 4xe, sporite și mai mult de funcția e-boost pe roțile din spate.

O caracteristică exclusivă a modelului Avenger 4xe este sistemul inovator de suspensie spate multilink, dezvoltat și introdus de Jeep. Această caracteristică, întâlnită de obicei la vehiculele mai mari, îmbunătățește articulația pe puntea spate, ceea ce duce la un confort sporit pe drumurile accidentate.

Pe lângă noile dotări ascunse sub caroserie, Jeep Avenger 4xe aduce și câteva noutăți mult mai vizibile. Printre acestea se numără cârligul de remorcare spate, barele de acoperiș oferite standard pentru a spori capacitatea de încărcare în vederea transportării de echipamente precum echipamente de rafting sau de camping. În interior se remarcă scaunele realizate dintr-un material rezistent, complet impermeabil care poate fi spălat cu ușurință.

La proiectarea modelului Avenger 4xe, Jeep a acordat prioritate protecției autovehiculului. La prima vedere, elementele exterioare regândite atrag imediat atenția. Printre acestea se numără noi proiectoare de ceață, poziționate ușor mai sus și mai în exterior pentru a îmbunătăți vizibilitatea pe timp de noapte.

Barele de protecție față și spate sunt realizate din material turnat în culoarea caroseriei cu finisaj anti-zgârieturi, iar în partea din față, noua bară de protecție expune roata, oferind siguranță și soliditate pe teren accidentat. În plus, componentele vitale, cum ar fi grila inferioară frontală și radarul, sunt protejate de bare de protecție robuste, asigurând durabilitatea și longevitatea în medii dificile. Jeep Avenger 4xe dispune, de asemenea, de un autocolant opțional pentru capotă, realizat din material mat pentru a preveni reflexiile neplăcute ale soarelui în timpul deplasării.

Cu unghiuri off-road îmbunătățite care oferă un unghi de atac de 22 de grade, un unghi de trecere vârf de rampă de 21 de grade, și un unghi de degajare de 35 de grade, împreună cu o gardă la sol mărită de 210 mm, Jeep Avenger 4xe redefinește limitele aventurii. În plus, cu o capacitate de traversare prin vad de apă crescută la 400 mm, vehiculul le permite șoferilor să cucerească cu încredere zone dificile de teren.

Varianta 4xe a Jeep Avenger va putea fi comandată începând cu trimestrul al patrulea al anului 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea parc fotovoltaic uriaș al PPC din vestul țării, de 360 MW, la avizare finală la ANRE, primul a obținut-o săptămâna trecută
Al doilea parc fotovoltaic uriaș al PPC din vestul țării, de 360 MW, la avizare finală la ANRE, primul a obținut-o săptămâna ...
Al doilea mare proiect de parc fotovoltaic dezvoltat de PPC în Arad, preluat odată cu achiziția afacerilor Enel din România, urmează să obțină autorizația de înființare în această......
Investigație a Concurenței pe piața serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică. Două firme ar fi trucat mai multe licitații
Investigație a Concurenței pe piața serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică. Două firme ar fi trucat ...
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigație privind posibile trucări ale unor licitații publice organizate de unele ...
Neacşu, ARB: Sistemul bancar din România este sănătos. Solvabilitatea este la 23%
Neacşu, ARB: Sistemul bancar din România este sănătos. Solvabilitatea este la 23%
Sistemul bancar din România este sănătos, foarte rezilient, iar solvabilitatea este în prezent la 23%, a declarat, luni, ...
NATO discută punerea unor arme nucleare în stare de prealertă
NATO discută punerea unor arme nucleare în stare de prealertă
NATO discută desfăşurarea mai multor arme nucleare, scoaterea lor din depozite şi punerea lor în stare de prealertă, ...