Jerome Powell, președinte Fed: Este puţin probabilă reducerea dobânzilor în martie

Rezerva Federală a SUA a menţinut miercuri nemodificate dobânzile şi a indicat disponibilitatea de a le reduce, deşi preşedintele Fed, Jerome Powell, a descurajat speranţele investitorilor că reducerile vor începe în martie, transmit Bloomberg şi Reuters.
AGERPRES - joi, 01 feb. 2024, 09:28
Jerome Powell, președinte Fed: Este puţin probabilă reducerea dobânzilor în martie

Oficialii Fed au indicat într-un comunicat că „nu se aşteaptă că va fi adecvată reducerea dobânzilor până când va exista o încredere mai mare că inflaţia se îndreaptă spre ţinta de 2%”. Powell a întărit acest mesaj spunând: „Pe baza reuniunii de miercuri, vă comunic că nu cred că există probabilitatea să se ajungă la un nivel de încredere până la reuniunea de politică monetară din martie”.

Deşi Powell a recunoscut progresele înregistrate în ultimele luni cu reducerea inflaţiei, el a subliniat în mod repetat necesitatea de a vedea „mai multe date” care să confirme tendinţa descendentă.

„Credem că dobânzile sunt probabil la nivelul de vârf pentru acest ciclu de înăsprire a politicii monetare şi dacă economia evoluează în linie cu estimările, va fi probabil adecvat să începem la un moment dat în acest an reducerea dobânzilor. Suntem pregătiţi să menţinem şi mai mult actualul nivel, dacă va fi adecvat”, a declarat Powell.

Oficialii Fed au decis în unanimitate să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, în linie cu estimările analiştilor. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

Riscurile la adresa îndeplinirii obiectivelor privind inflaţia şi rata angajării forţei de muncă se îndreaptă „spre un echilibru mai bun. Dacă se va lua în considerare modificarea politicii monetare, vom analiza cu atenţie viitoarele date, perspectivele şi riscurile”, se arată într-un comunicat al Rezervei Federale.

Te-ar mai putea interesa și
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP Braşov
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP ...
Drumarii au început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să fie redeschis circulaţiei "cu mult înainte de data obişnuită de 1 iulie", a anunţat miercuri DRDP Braşov,......
SUA, „determinate” să obţină „acum” un acord între Israel şi Hamas, afirmă Blinken
SUA, „determinate” să obţină „acum” un acord între Israel şi Hamas, afirmă Blinken
Statele Unite sunt 'determinate' ca Israelul şi Hamas să încheie 'acum' un acord de armistiţiu, asociat cu eliberarea ...
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ ...
În sfârșit, crește consumul de energie în România
În sfârșit, crește consumul de energie în România
Consumul de energie electrică, gaze, și carburanți auto a crescut în primul trimestru al acestui an, potrivit ultimelor ...