Jianu, CNIPMMR: Vom avea marţi o întâlnire cu premierul şi îi vom propune un program de vouchere de digitalizare

Reprezentanţii Consiliului Naţional al IMM din România (CNIPMMR) vor propune premierului Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri, un program de vouchere de digitalizare prin care întreprinzătorii să îşi susţină o parte din costuri în ceea ce priveşte conformarea pentru e-factura, a anunţat vineri preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.
AGERPRES - vin, 09 feb. 2024, 15:39
Jianu, CNIPMMR: Vom avea marţi o întâlnire cu premierul şi îi vom propune un program de vouchere de digitalizare

„Vom avea marţi o întâlnire cu premierul şi o să-i propunem un program de vouchere de digitalizare prin care întreprinzătorii să poată să îşi susţină o parte dintre costuri în ceea ce priveşte conformarea pentru e-factura. Totodată, solicităm prorogarea, până la 31 decembrie 2024, a termenului de neaplicare a sancţiunilor privind neîncărcarea facturilor la termen pe e-factura”, a menţionat Florin Jianu.

De asemenea, CNIPMMR solicită campanii de informare a antreprenorilor în legătură cu folosirea e-factura, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, privind procedurile pe care acestea trebuie să le respecte pentru evitarea aplicării de sancţiuni.

„Solicităm realizarea de tutoriale pe internet, inclusiv pentru situaţii particulare, despre e-factura, îmbunătăţirea platformei e-factura, raportat la faptul că 40,5% dintre respondenţi au spus că operarea acesteia este dificil de utilizat”, a adăugat Florin Jianu.

Potrivit acestuia, reprezentanţii CNIPMMR solicită, printre altele, afişarea informaţiilor în e-factura despre emitentul/destinatarul facturii pentru identificarea uşoară a acestora, clarificarea prin procedura ANAF a modului de aplicare a modificărilor introduse prin OUG nr. 115/2023 referitoare la încadrarea în categoria microîntreprinderilor plătitoare de impozit pe venit.

Totodată, CNIPMMR doreşte crearea unui pachet pentru digitalizare pentru antreprenorii din IMM-uri, eventual sub formă de vouchere, care să cuprindă obligatoriu cursuri şi utilizarea semnăturii electronice, având în vedere numărul mare de antreprenori care declară că nu au competenţe digitale.

„Este esenţială lansarea unui pachet de programe de susţinere pentru IMM-uri în anul 2024; program de compensare a efectelor războiului din Ucraina în domeniul alimentar şi agricultură; program de compensare a costurilor cu motorina pentru transportatori; deblocarea programului Electric-Up; finanţarea din Fondul de Modernizare a proiectelor pentru producerea de energiei-IMMPROSUMER; suplimentarea plafoanelor de garantare în cadrul programului IMM Invest Plus; lansarea tuturor call-urilor 2021-2027 (investiţii); program pentru susţinerea dezvoltării IMM-urilor existente – scale-up”, precizează reprezentanţii CNIPMMR.

În acelaşi timp, CNIPMMR solicită lansarea tuturor programelor naţionale şi regionale pentru mediul privat, în valoare de 6,1 miliarde euro, în total 139 de apeluri.

Te-ar mai putea interesa și
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
UE prelungește cadrul temporar ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor
Un cadru temporar ce permite statelor din UE să acorde mai uşor importante ajutoare publice întreprinderilor agricole afectate de impactul războiului din Ucraina va fi prelungit cu şase luni,......
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Peste 100 de plângeri pentru incitare la ură antisemită au fost înregistrate în Suedia la sfârşitul lui decembrie, ...
Criza migranţi – Record. Peste 700 de persoane au traversat Canalul Mânecii într-o zi
Criza migranţi – Record. Peste 700 de persoane au traversat Canalul Mânecii într-o zi
Peste 700 de migranţi au sosit miercuri în Regatul Unit la bordul unor ambarcaţiuni mici după ce au traversat Canalul ...
SUA – Trump promite cea mai mare deportare de migranţi din istorie
SUA – Trump promite cea mai mare deportare de migranţi din istorie
Fostul preşedinte al Statelor Unite şi candidat republican la scrutinul din acest an, Donald Trump, a promis miercuri că ...