1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Companii

JLL: Cererea pentru depozite şi spaţii logistice a crescut cu peste 50%

Cererea totală de spații industriale și de logistică a continuat să crească și în trimestrul doi, astfel că la finele primului semestru suprafața închiriată de companii a depășit 350.000 de mp, cu 54% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele companiei de consultanţă imobiliară JLL. 

24 iul, 2017 | | ECONOMICA.net

Potrivit datelor centralizate de JLL Romania, în al doilea trimestru cererea totală de spații industriale a ajuns la 180.000 de metri pătrați, nivel comparabil cu cel înregistrat în primele trei luni din acest an. Cererea nouă a crescut în primul semestru cu 51%, la 229.800 metri pătrați și a reprezentat aproape 65% din suprafața totală tranzacționată în această perioadă.

”Cererea pe piața industrială și de logistică a depășit estimările noastre, închirierile din prima jumătate a anului fiind peste nivelul pe care noi în previzionam pentru întreg anul 2017. Așadar, dacă se păstrează ritmul de creștere de până acum, am putea să fim martorii unui nou record al cererii, în condițiile în care anul trecut companiile au închiriat circa 460.000 metri pătrați, reprezentând un maxim istoric”, a declarat Costin Bănică, associate director, head of Industrial Agency JLL Romania.

CTP a închiriat cea mai mare suprafaţă din tranzacţiile realizate în S1

De la începutul acestui an au fost livrate trei proiecte cu un total de 72.000 de mp, iar alţi 312.000 de mp urmează să fie finalizați până la sfârșitul anului.

Dezvoltatorul CTP a închiriat spaţii logistice de 121.000 de mp către trei companii. Cel mai mare contract a fost semnat cu cei de la DSV, pentru o suprafaţă de 90.000 de mp în două parcuri, iar NOD a închiriat 31.000 de mp. 

Belgienii de la WDP au închiriat 27.000 de mp către Profi la Roman şi 11.500 mp către Carrefour în Bucureşti.  Dezvoltatorul P3 a închiriat 17.000 mp către Tibbett Logistics şi 15.000 mp către Altex, la Bucureşti. 

Cum cererea nouă este în creştere, gradul de neocupare se menține extrem de redus. Şi asta pentru că tot ceea ce se livrează nou este deja ocupat de chiriași. Stocul modern de spații industriale și de logistică este de 2,7 milioane de mp. 

Retailul și logistica rămân motoarele pieței (65% din suprafața închiriată), în timp ce producția câștigă și ea teren (22%), deși cele mai multe firme de producție preferă să își dezvolte propriile spații.

Aproape 70% din suprafața de spații logistice și industriale închiriată în primele șase luni este în proiecte din București, iar 10% în Vest și Nord-Vest (Cluj, Oradea, Timisoara). Contracte au mai fost semnate pentru proiecte în Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea și Roman.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO