1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Companii

JLL: Expansiunea companiilor din retail și creșterea consumului, motorul construcţiei de depozite

Expansiunea companiilor din retail şi creşterea consumului sunt motorul important al pieţei industriale şi logistice. Companiile îşi extind operaţiunile, iar dezvoltatorii au semnat noi contracte pentru construcţia de depozite. 

10 apr, 2017 | ECONOMICA.net

Compania de consultanţă imobiliară JLL a intermediat în primul trimestru din acest an tranzacții cu spații industriale și de logistică care au cumulat aproape 100.000 de mp, pentru companii precum Profi, NOD, Tibbett Logistics, KLG și Kuehne + Nagel.

În urma contractelor semnate, dezvoltatorul belgian WDP construiește un depozit nou de 30.000 de mp la Roman pentru Profi, iar CTP dezvoltă 30.000 de mp în apropiere de București în CTPark Bucharest West pentru Network One Distribution (NOD).

Tibbett Logistics își extinde prezența în România, cu un nou depozit de 7.200 mp în CTPark Bucharest West, proiect în care și compania KLG a contractat 9.700 mp. De asemenea, compania de logistică Kuehne+Nagel se extinde în Timișoara, unde WDP va contrui un depozit de 6.000 mp.

"Piața industrială continuă să fie extrem de dinamică din punct de vedere al proiectelor noi livrate, dar și al cererii. Expansiunea companiilor din retail ș creșterea consumului sunt un motor important al pieței industriale și de logistică. Suntem onorați că am continuat și în acest an parteneriatul cu Profi, pentru care anterior am mai tranzacționat o platformă logistică de peste 30.000 mp în Cluj. În strânsă legătură cu evoluția retailerilor, logisticienii își dezvoltă operațiunile de pe piața locală, Tibbett Logistics, KLG, Kuehne+Nagel, închiriind în total în primele trei luni spații de aproape 25.000 mp", a declarat Viorel Opaiț, business development director JLL Romania, care a fost implicat în aceste tranzacții.

Având în vedere evoluția închirierilor din primele trei luni, precum și negocierile în curs pe piața locală, jll estimează că în acest an vor fi tranzacționate spații industriale și de logistică de peste 350.000 mp.

Cererea vizează atât Bucureștiul, cât și orașele secundare, în acest caz vedem chiar o extindere a interesului companiilor și spre Estul țării, așa cum este cazul Profi la Roman. Alte orașe în care companiile vor să se extindă sunt Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca.

În ceea ce privește livrările de proiecte, pentru 2017 dezvoltatorii au anunțat că vor finaliza circa 400.000 de mp, un nou record al pieței, în condițiile în care anul trecut oferta nouă a totalizat 340.000 mp.

Printre cele mai mari proiecte programate spre livrare în acest an se numără extinderea cu 68.000 mp a CTPark Bucharest West, extinderea cu 60.000 mp P3 Logistic Park București, proiectul WDP din Otopeni de 38.000 mp și CTPark Timisoara – 35.000 mp.

Dacă toate proiectele anunțate pentru acest an vor fi livrate, stocul de spații industriale și de logistică la nivel național se va apropia la finele lui 2017 de 3 milioane de mp. La sfârșitul anului trecut stocul era estimat la 2,5 milioane de mp, din care 1,2 milioane de mp în București.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO