1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

Extern

JO reduc şomajul din Marea Britanie, iar companiile sponsor îşi fac imagine cotizând la stat

Jocurile Olimpice de la Londra au contribuit substanţial în ultimele patru luni la reducerea şomajului, iar economia Marii Britanii ar putea câştiga în trimestrul al doilea o contribuţie suplimentară de 0,4% din PIB datorită evenimentului sportiv.

18 iul, 2012 | Mediafax

Pe de altă parte, firmele mici cu activitate în zona Satului Olimpic se plâng că restricţiile de circulaţie impuse de autorităţi le vor sufoca afacerile.

Pe de altă parte, marile companii care sponsorizează Jocurile Olimpice de la Londra se înghesuie să refuze deducerile fiscale cuvenite pentru a câştiga capital de imagine, după o campanie în anumite publicaţii şi online în urma căreia s-au strâns peste 150.000 de semnături.

Astfel, şomajul din Marea Britanie a scăzut pentru cea de-a patra lună consecutiv, la 2,58 milioane de persoane, cel mai redus nivel din vara anului trecut, angajările legate de organizarea Jocurilor Olimpice reuşind să estompeze pentru moment efectele situaţiei economice dificile şi crizei datoriilor de stat din zona euro, potrivit The Guardian.

Institutul Naţional de Statistică din Marea Britanie a anunţat miercuri că numărul şomerilor a scăzut cu 65.000 în perioada martie-mai, reducând rata şomajului de la 8,3% la 8,1%. Numărul angajaţilor din Londra a crescut cu 61.000 în aceeaşi perioadă.

În schimb, situaţia dificilă din economie, care se îndreaptă probabil spre cel de-al treilea trimestru de recesiune, este subliniată de creşterea numărului de persoane care primesc ajutor de şomaj cu 6.100, la 1,6 milioane la nivel naţional. Institutul de Statistică susţine că evoluţia a fost cauzată de modificarea regimului prestaţiilor sociale pentru părinţii singuri şi pentru persoanele care primesc ajutor de handicap.

Numărul tinerilor şomeri (16-24 ani) a scăzut cu 10.000 în perioada analizată, rata şomajului în rândul acestei categorii de vârsta coborânt de la 22,1% la 21,9%.

Guvernul britanic estimează că Jocurile Olimpice, care vor începe pe 27 iulie, vor genera venituri suplimentare de 13 miliarde euro pentru Marea Britanie. Goldman Sachs estimează că evenimentul sportiv ar putea creşte PIB-ul ţării cu 0,4% în trimestrul al treilea, potrivit unui raport citat de Bloomberg.

Pe de altă parte, doar 7% firmele mici se aşteaptă să câştige ceva de pe urma Olimpiadei, iar un sfert dintre antreprenori s-au pregătit pentru efecte negative.

Restricţiile de circulaţie impuse de autorităţi vor intensifica traficul oricum congestionat din Londra, complicând livrarea comenzilor şi majorând costurile pentru transportatori.

Totodată, evenimentul a determinat dezvoltarea şi modernizarea unor zone mai sărace ale metropolei britanice, cu efect de "crowding out" asupra mediului de afaceri din aceste zone - înlocuirea investiţiilor private cu proiecte finanţate din bani publici, comentează pentru Bloomberg Richard Wellingsd de la Institutul pentru Afaceri Economice, un think tank din Londra.

Principalii câştigători vor fi marile companii, confirmă şi Moody's într-un raport recent, numind principalii sponsori ai evenimentului, precum McDonald's, Adidas sau General Electric.
Pe lângă faptul că numai marile companii îşi permit locaţii în Satul Olimpic, publicitatea este limitată strict de organizatori: firmele care nu au plătit pentru statutul de sponsor oficial nu pot nici măcar să menţioneze Jocurile Olimpice ca să atragă clienţi.

Un avocat al firmelor mici din zonă, care au dat în judecată autorităţile pentru restricţiile de circulaţie şi au pierdut, susţine că organizatorii au ignorat complet interesele micilor întreprinzători.

Lanţul de restaurante fast food McDonald's ar putea da tonul unui nou trend în rândul marilor companii care sponsorizează evenimentul. McDonald's a anunţat că renunţă la deducerile fiscale care i se cuvin ca sponsor, care se aplică vânzărilor din perioada Jocurilor Olimpice, potrivit presei britanice.

Decizia companiei survine apariţiei unui articol privind deducerile fiscale în revista Ethical Consumer şi unei campanii online în urma căreia un ONG a strâns peste 150.000 de semnături, cerând marilor sponsori să renunţe la recuperarea sumelor aferente de la stat.

Visa a refuzat să comenteze dacă va urma exemplul McDonald's, iar reprezentanţii celorlalţi sponsori importanţi, precum Dow, General Electric, British Airways sau Adidas nu au fost disponibili pentru declaraţii, notează The Guardian.

Sistemul de deduceri fiscale introdus de autorităţi în perioada Jocurilor Olimpice a ajutat Londra să câştige licitaţia pentru organizarea evenimentului în 2012, dar a transformat temporar estul oraşului într-un "paradis fiscal". Organizaţiile partenere, precum Visa sau Coca-Cola, ar putea fi scutite integral de la plata taxelor pe câştigurile generate în urma Jocurilor.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO