Jocul la bursă: Cât ai fi câştigat în 2013 din cele mai căutate acţiuni

Investiţia, în ultima zi a anului trecut, în cele mai atractive acţiuni de la bursă ar fi adus, anul acesta, câştiguri de până la 25%. Jucătorii au profitat de tendinţa de creştere pe termen mediu şi, mai ales, au speculat aşteptările privind dividendele pe care companiile respective urmau să le distribuie din profitul pe anul trecut.
Adrian N. Ionescu - Dum, 19 mai 2013, 09:31
Jocul la bursă: Cât ai fi câştigat în 2013 din cele mai căutate acţiuni

Acţiunile cele mai căutate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt cele ale OMV Petrom (simbol bursier SNP), compania care are cele mai mari profituri din România, ale Fondului Proprietatea (FP) şi ale societăţilor de investiţii financiare (SIF).

 La o mie de lei pariate pe Fondul Proprietatea (FP) în ultima zi de tranzacţii din anul trecut, câştigul maxim ar fi fost de circa 220 de lei, în funcţie de momentul vânzării din ziua în care s-a înregistrat cotaţia maximă, 12 aprilie. Toată luna aprilie s-ar fi putut vinde FP cu 20% câştig.

SIF Muntenia (SIF4) a adus un profit şi mai mare, de peste 24%, în ziua maximului acţiunilor sale din 2013, 14 martie. SIF Banat Crişana a răsplătit investiţia  în acţiunea sa, SIF1, ci peste 12%, OMV Petrom cu aproape 10%, iar celelalte SIFuri cu 5,5 până la 8%, suficient de mult ca să merite riscul ieşirii din depozitele bancare.

Dobânda medie la depozite este primul reper cu care se compară investiţia la bursă, care, fiind mult mai riscantă, trebuie să aducă profituri mult mai mari . În prezent, dobânda medie la depozite este de circa 5,5%, pe an.

Companiile menţionate  dau de obicei dividende consistente, pe care jucătorii le includ în preţurile  de tranzacţie. Acţiunile se cumpără, de regulă, la preţuri tot mai mari până la data în care achiziţia lor mai dă dreptul la dividend, data „cu dividend“.

Adeseori, în chiar a doua zi după aceea, data fără dividend (ex dividend), preţurile scad chiar cu valoarea divbidendului aprobat de acţionari.

Anul acesta, însă, preţurile maximele aferente sezonuluidivindedelor au fost înregistrate mult înainte de data cu dividend şi investitorii începători au avut nevoie de mai multă atenţie pentru a observa mişcările pieţei.

Dintre acţiunile  menţionate, doar FP mai este acum în câştig (20%), datorită modului de management care vizează în mod special creşterea cotaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...