1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

News

Jocul la bursă: Cât ai fi câştigat în 2013 din cele mai căutate acţiuni

Investiţia, în ultima zi a anului trecut, în cele mai atractive acţiuni de la bursă ar fi adus, anul acesta, câştiguri de până la 25%. Jucătorii au profitat de tendinţa de creştere pe termen mediu şi, mai ales, au speculat aşteptările privind dividendele pe care companiile respective urmau să le distribuie din profitul pe anul trecut.

19 mai, 2013 | | ECONOMICA.net

Acţiunile cele mai căutate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt cele ale OMV Petrom (simbol bursier SNP), compania care are cele mai mari profituri din România, ale Fondului Proprietatea (FP) şi ale societăţilor de investiţii financiare (SIF).

 La o mie de lei pariate pe Fondul Proprietatea (FP) în ultima zi de tranzacţii din anul trecut, câştigul maxim ar fi fost de circa 220 de lei, în funcţie de momentul vânzării din ziua în care s-a înregistrat cotaţia maximă, 12 aprilie. Toată luna aprilie s-ar fi putut vinde FP cu 20% câştig.

SIF Muntenia (SIF4) a adus un profit şi mai mare, de peste 24%, în ziua maximului acţiunilor sale din 2013, 14 martie. SIF Banat Crişana a răsplătit investiţia  în acţiunea sa, SIF1, ci peste 12%, OMV Petrom cu aproape 10%, iar celelalte SIFuri cu 5,5 până la 8%, suficient de mult ca să merite riscul ieşirii din depozitele bancare.

Dobânda medie la depozite este primul reper cu care se compară investiţia la bursă, care, fiind mult mai riscantă, trebuie să aducă profituri mult mai mari . În prezent, dobânda medie la depozite este de circa 5,5%, pe an.

Companiile menţionate  dau de obicei dividende consistente, pe care jucătorii le includ în preţurile  de tranzacţie. Acţiunile se cumpără, de regulă, la preţuri tot mai mari până la data în care achiziţia lor mai dă dreptul la dividend, data „cu dividend“.

Adeseori, în chiar a doua zi după aceea, data fără dividend (ex dividend), preţurile scad chiar cu valoarea divbidendului aprobat de acţionari.

Anul acesta, însă, preţurile maximele aferente sezonuluidivindedelor au fost înregistrate mult înainte de data cu dividend şi investitorii începători au avut nevoie de mai multă atenţie pentru a observa mişcările pieţei.

Dintre acţiunile  menţionate, doar FP mai este acum în câştig (20%), datorită modului de management care vizează în mod special creşterea cotaţiei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO