1EUR = 4.7729 RON | Bucureşti 5 º

Finanţe şi bănci

Tehnic, sunt bani pentru creşterea salariilor şi pensiilor

Guvernul desemnat are spaţiu fiscal limitat în acest an şi ambiţii mari: creşterea salariilor bugetarilor cu 15% şi restituirea sumelor încasate ilegal cu titlu de CAS de la pensionari. Ar putea totuşi să facă asta fără să încalce acordul cu FMI. 

03 mai, 2012 | Mihai Banita | ECONOMICA.net

Bugetul pe acest an prevede o ţintă de deficit de 1,9% (2,1% dacă sunt incluse cheltuielile din Programul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii - PNDI ) din produsul intern brut pe bază cash şi sub 3% după contabilitatea europeană (ESA 95).

În 2011, diferenţa dintre deficitul cash şi cel ESA, dată de arierate şi datoriile companiilor de stat, pe care Bruxelles-ul le include în calcul, a fost de un punct procentual, de la 4,2% la 5,2%, conform datelor publicate recent de Eurostat. Anterior publicării datelor Eurostat, Fondul Monetar Internaţional estima o diferenţă de 0,2 pp între deficitul cash şi ESA, şi spunea că, în mod tradiţional, diferenţa a fost de 0,5 pp.

Ultimul memornadum tehnic de înţelegere cu FMI arată că statul român a redus arieratele către sectorul privat la 0,2% din PIB şi că cele ale companiilor de stat au scăzut la 2,9%, cu ţintă să fie reduse la 1% din PIB în 2012. La reducerea datoriilor companiilor de stat se vor folosi şi artificii contabile, inclusiv binecunoscuta metodă a transformării creanţelor în acţiuni – în contul datoriilor către stat a companiilor de stat, statul va majora capitalul social cu valoarea sumelor datorate.

Guvernul desemnat, potrivit declaraţiilor unui membru al Partidului Social Democrat, are de gând să facă economii şi prin anularea PNDI, program derulat până acum prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Pe de altă parte, în acest an sunt mai multe companii de stat care intră în calculul deficitului ESA.

Ministrul de finanţe desemnat, Florin Georgescu, declara miercuri că guvernul se va încadra într-o ţintă de deficit bugetar de sub 3%, după ESA.

"Noi vom respecta în mod strict ţinta de deficit din acordurile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, care va fi negociată în zilele următoare. Deficitul bugetar va fi sub 3% în 2012, sub standardele de contabilitate europene şi va fi sub 3% în acest an cu toate cheltuielile efectuate cu reparaţii cuvenite pentru cetăţeni", spune Georgescu.

Astăzi, premierul desemnat Victor Ponta spune că Georgescu a constatat, după ce "s-a uitat prin hârtii", că nu există banii pentru mărirea salariilor şi restituirea CAS încasat pe pensii. Ultimele cifre vehiculate arată un impact de 2 miliarde de lei în buget pentru creşterea salariilor şi 1,4 miliarde de lei pentru pensii. După calculele noastre, la un PIB nominal de 609 miliarde de lei în 2012, calculat la o creştere de 1,7% de către Finanţe, impactul fiscal este de 0,56% din PIB.

"Acum, când Florin Georgescu a început să se uite pe hârtii, pe buget, rezultă foarte clar că nici Guvernul Boc şi nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru creşterea salariilor, nu au alocat niciun leu pentru restituirea sumelor încasate ilegal de la pensionari", a declarat Ponta.

Nicăieri în acordul cu FMI nu se spune însă cât trebuie să fie deficitul calculat pe ESA, ci doar că acesta trebuie să fie sub 3%. Cheltuielile cu salariile mărite ale bugetarilor şi cu restituirea CAS către pensionari, în total 0,56% din PIB, ar duce deficitul, calculat pe cash, la circa 2,5% din PIB. Dacă şi în acest an se probează că diferenţa dintre cele două moduri de calcul ale deficitului este de 0,5 pp, aşa cum spune FMI că se întâmplă în mod tradiţional, atunci plăţile pot fi făcute fără ca ţinta de deficit, calculat pe ESA, să fie  depăşită. Dar, cum am arătat mai sus, calculele nu s-au potrivit anul trecut, estimarea de diferenţial a FMI fiind depăşită de cinci ori: un punct procentual, faţă de 0,2. 

BCR crede că deficitul pe ESA va ajunge la 3,4%

Deşi are deplină încredere în ministrul de finanţe desemnat, economistul şef al BCR, Lucian Anghel, spune că România nu se va încadra în ţinta de deficit. Prognoza echipei de cercetare macro de la BCR vede un deficit de 3,4% în 2012. Deşi atingere a ţintei de deficit este importantă, depăşirea ei nu ar trebui să sperie foarte mult investitorii, mai ales că statul român a redus în ultimii trei ani deficitul.

Importantă pentru investitorii străini este creşterea economică, pe care BCR o prognozează la 1,2% în 2012, pe fondul unei stagnări în zona euro sau a unei recesiuni uşoare, principalul partener comercial al României. În ultimul raport FMI, ţinta de creştere este de 1,5% pentru acest an.

Veniturile statului şi deficitul bugetar depind în mare măsură şi creşterea economică, astfel că o evoluţie a economiei sub ţintă ar putea aduce presiune suplimentară pe deficit.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO