Jocurile de noroc online – o industrie importantă pentru economia românească

Jocurile de noroc joacă un rol mult mai important pentru economia românească decât mulți dintre noi ar bănui. Jocurile de cazino sunt un pilon important pentru statul român, economia națională și economiile locale. Chiar dacă aparent, jocurile de noroc par a fi un simplu hobby, fără un impact economic semnificativ pentru economia României, la o privire mai atentă, vom descoperi că veniturile aduse de cazinouri statului depășesc cu mult așteptările.
Economica.net - mie, 01 iul. 2020, 08:55
Jocurile de noroc online - o industrie importantă pentru economia românească

Cadrul legal al jocurilor de noroc din România

Industria jocurilor de noroc în România a primit un cadru legislativ abia în 2010, urmând ca în 2013 să fie înființat Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, ca autoritate de reglementare în acest domeniu. ONJN este singura autoritate din țara noastră menită să asigure un control al cazinourilor, atât fizice, cât și online, și care poate emite licențe operatorilor de jocuri de noroc. Primind un cadru legislativ și o autoritate de control, cazinourile din România devine plătitoare de taxe și impozite la bugetul de stat.

Prin urmare, acestea contribuie la economia națională și, implicit, la nivelul de trai al cetățenilor. Cu alte cuvinte, veniturile aduse de cazinourile românești, cu precădere cele online, la bugetul de stat se regăsesc în parcuri, spitale și alte investiții la nivel intern, destinate uzului public. În cifre, aceste afirmații se traduc într-o contribuție la PIB-ul țării noastre de aproximativ 1 miliard de euro și 300 milioane de euro destinate bugetului de stat.

Doar în 2019, conform datelor furnizate de ANAF, operatorii de jocuri de noroc din România au plătit taxe în valoare de peste 890 de milioane de lei. Banii au fost strânși din taxe de licențiere și taxe de activitate. Acestora li se adaugă impozitele plătite pentru salariile angajaților. Pentru că industria cazinourilor nu aduce doar un beneficiu de ordin economic, ci și social.

Zeci de mii de locuri de muncă și risc minim de evaziunea fiscală

În prezent, cazinourile terestre și online au peste 50.000 de angajați, fiecare muncind pentru un salariu mediu de aproximativ 500 euro. Acest lucru înseamnă zeci de mii de locuri de muncă pentru români, dar și impozite pe salarii ce însumează aproximativ 180 de milioane de euro și sunt destinate bugetului de stat. Cu alte cuvinte, industria jocurilor de noroc generează atât sume uriașe pentru investiții pe plan intern, cât și numeroase locuri de muncă pentru români.

Pentru a se asigura că nu există cazinouri „la negru”, toți operatorii de jocuri de noroc din țara noastră sunt conectați la un terminal ce poate fi accesat de ONJN, care urmărește în timp real veniturile încasate de cazinouri. Cu alte cuvinte, ajustările ulterioare pentru a plăti un impozit pe profit mai mic decât cel datorat sunt practic imposibil de realizat.

Singurul mod în care se mai poate practica evaziune fiscală în acest domeniu sunt aparatele slot fizice prezente în baruri, de cele mai multe ori în mediul rural, care deseori funcționează fără licență de la ONJN. Cu toate acestea, numărul lor devine din ce în ce mai mic, pentru că inspectorii ONJN sunt prezenți pe teren, pentru a efectua controale în acest sens.

Mai mult decât atât, operatorii de jocuri de noroc care funcționează legal vor fi întotdeauna vigilenți în privința demascării acestora, ținând cont de faptul că pe ei îi costă și 3.000 de euro să licențieze și să autorizeze un aparat pentru a funcționa respectând cadrul legal.

În ceea ce privește cazinourile online „la negru”, numărul lor scade în fiecare an, în prezent existând o listă cu peste 1.000 de website-uri de jocuri de noroc blocate în România din cauza lipsei unei licențe și refuzului de a plăti taxele impuse de legislația românească. Astfel, se poate susține că industria jocurilor de noroc este una dintre cele mai transparente din țară în ceea ce privește plata taxelor și impozitelor conform legii.

Investiții majore pentru industria de jocuri de noroc din România

Sectorul jocurilor de noroc se află în plină ascensiune în România, aducând noi companii și operatori pe piață, ceea ce înseamnă investiții și locuri de muncă noi pentru români. Cele mai mari investiții sunt înregistrate în sfera cazinourilor online, investitorii fiind cazinouri de renume din țări precum Germania, Marea Britanie și Grecia.

Industria cazinourilor online se dezvoltă vertiginos în țara noastră mai ales datorită popularității crescute în rândul jucătorilor români. Datorită accesului ușor și rapid la cazinourile online, disponibilității acestora pe diferite dispozitive mobile și metodelor de plată simple, din ce în ce mai mulți români sunt interesați să parieze într-un online casino. Această formă de divertisment aduce venituri uriașe statului român și creează locuri de muncă pentru dezvoltatorii de jocuri de noroc online, echipe de suport și asistență, precum și echipe de marketing, promovare online etc.

Ținând cont de toate beneficiile aduse de industria jocurilor de noroc statului român, nu mai putem nega importanța vitală pe care acest sector îl are pentru bunăstarea noastră. Fiind încadrat în categoria turism/divertisment/sport, domeniul jocurilor de noroc online este atât un hobby pentru pasionați, cât și o sursă majoră de fonduri pentru statul român.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...