Jocurile de noroc pe internet au declanşat războiul între miliardarii cu greutate din SUA

George Soros şi John Paulson, doi dintre cei mai influenţi investitori din SUA, pariază masiv pe ascensiunea jocurilor de noroc online în Statele Unite, intrând într-un duel cu ambiţiosul Sheldon Adelson, cel mai mare proprietar de cazinouri, pentru o afacere de 60 miliarde de dolari pe an.
Economica.net - Dum, 12 ian. 2014, 17:36
Jocurile de noroc pe internet au declanşat războiul între miliardarii cu greutate din SUA

Soros şi Paulson, alături de Leon Cooperman, un alt investitor de succes din zona fondurilor de hedging, au preluat în luna noiembrie participaţia majoritară la Caesars Acquisitions Co., vehiculul de jocuri de noroc pe internet al grupului Caesars Entertainment, unul dintre cele mai mari lanţuri de cazinouri din SUA, potrivit Forbes.

Tot mai mulţi oameni de afaceri şi iniţiaţi în zona jocurilor de noroc pariază masiv pe viitorul industriei americane a cazinourilor, cu afaceri de 60 miliarde de dolari, pe măsură ce pariurile pe internet, considerate până nu demult ilegale de guvernul federal, sunt legalizate la nivelul autorităţilor statale, precum New Jersey, Delaware sau Nevada.

Principalii acţionari ai Caesars Entertainment sunt de asemenea investitori importanţi în vehiculul Caesars Acquisitions, pariind 484 milioane de dolari pe jocurile de noroc online, notează Forbes.

Printre miliardarii care mizează sume uriaşe pe revenirea pariurilor pe internet în SUA, după mai bine de 7 ani de lobby intens, se numără şi fraţii Lorenzo şi Frank Fertitta, care controlează Ultimate Fighting Championshin (UFC) sau Kirk Kerkorian, principalul acţionar al MGM Resorts.

Sheldon Adelson, influentul miliardar din spatele grupului Las Vegas Sands, cel mai mare operator de cazinouri la nivel global, este însă hotărât să blocheze industria jocurilor de noroc online, care îi ameninţă afacerile, mai tradiţionale.

Cu o avere estimată la aproape 30 miliarde de dolari, Sheldon Adelson se află pe locul 5 în topul bogaţilor din SUA şi este unul dintre cei mai mari donatori în politică, demonstrând în trecut că nu se sfieşte să investească sume de peste 100 milioane de dolari în campanii electorale.

Patronul Las Vegas Sands a declarat pentru Forbes că va „cheltui oricât va fi necesar” pentru a exclude din SUA afacerile de gambling pe internet şi a mobilizat o armată de avocaţi şi lobbyişti la Washington şi în capitalele statelor care se gândesc să legalizeze jocurile de noroc pe internet. Adelson i-a cooptat în campania sa pe fostul guvernator al statului New York, George Pataki, fostul senator de Arkansas Blanche Lincoln şi fostul primar al oraşului Denver Wellington Webb.

Deşi piaţa pariază că va pierde – acţiunile Caesars Acquisition au crescut cu peste 30% din noiembrie – rivalii săi admit că Adelson este un adversar de temut.

„L-am auzit pe Adelson spunând, «Sunt foarte bogat şi nu îmi plac jocurile de noroc pe internet». Însă Adelson nu îşi dă seama că, în final, toate bunurile şi serviciile vor fi cumpărate pe internet”, comentează pentru Forbes directorul general al Caesars Acquisition, Mitch Garber.

De mai bine de şapte ani, jocurile de noroc online sunt controlate în SUA de companii offshore dispuse să se lupte cu guvernul federal, precum PokerStars şi Full Tilt Poker. Gambling-ul online a fost scos în afara legii de Congres în toamna anului 2006. Câţiva ani mai târziu, Departamentul Justiţiei şi-a îndulcit tonul, la presiunea grupurilor de lobby, iar în prezent statele sunt libere să decidă dacă vor să legalizeze şi reglementeze jocurile de noroc pe internet.

Deşi resursele lui Adelson sunt considerabile, şansele sale de succes par reduse având în vedere numărul şi greutatea adversarilor săi.

Te-ar mai putea interesa și
China: Investiţiile străine directe au depăşit 61 miliarde de dolari în primele patru luni din 2021
China: Investiţiile străine directe au depăşit 61 miliarde de dolari în primele patru luni din 2021
Investiţiile străine directe (FDI) în China au crescut în primele patru luni din acest an cu 38,6%, la 397,07 miliarde de yuani (61,55 miliarde de dolari), comparativ cu perioada similară din......
Pinţea, CE Oltenia: Va ploua cu bani în sectorul energetic, dar multe companii nu ştiu să implementeze proiecte
Pinţea, CE Oltenia: Va ploua cu bani în sectorul energetic, dar multe companii nu ştiu să implementeze proiecte
România va putea accesa sume uriaşe de bani pentru energie în următorii ani, însă marea problemă este că multe companii ...
Uzina Dacia a produs modelul Duster cu numărul 2 milioane
Uzina Dacia a produs modelul Duster cu numărul 2 milioane
De pe linia de montaj a Uzinei Vehicule Dacia a ieșit astăzi, 13 mai, automobilul Duster cu numărul 2 milioane. Este vorba ...
Nicuşor Dan: 12.000 de bucureşteni vaccinaţi la centrul drive-thru, în decurs de două săptămâni
Nicuşor Dan: 12.000 de bucureşteni vaccinaţi la centrul drive-thru, în decurs de două săptămâni
Un număr de 12.000 de bucureşteni s-au vaccinat anti-COVID la centrul drive-thru din Piaţa Constituţiei, în cele două ...