Joe Biden: Finlanda și Suedia îndeplinesc toate criteriile de aderare la NATO

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a afirmat joi că Finlanda şi Suedia îndeplinesc "toate criteriile" pentru a adera la NATO şi a anunţat că va cere Congresului american să aprobe "cât mai rapid posibil" candidaturile lor, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
AGERPRES - joi, 19 mai 2022, 19:13
Joe Biden: Finlanda și Suedia îndeplinesc toate criteriile de aderare la NATO

„Astăzi sunt mândru să le asigur că au susţinerea completă a SUA”, a declarat Biden într-un discurs susţinut la Casa Albă, alături de premierul suedez Magdalena Andersson şi preşedintele finlandez Sauli Niinisto, a două zi după depunerea oficială a cererilor de aderare la Alianţa Nord-Atlantică depuse de cele două ţări.

Preşedintele american a spus, în grădina de trandafiri a Casei Albe, că SUA vor lucra cu cele două ţări nordice pentru „a face faţă oricărei agresiuni” de care ar putea fi vizate în timpul procedurii de aderare.

Invitându-i pe cei doi lideri la Washington a doua zi după depunerea cererilor oficiale de aderare, SUA îşi arată încă o dată nerăbdarea de a asista la extinderea Alianţei, comentează AFP.

Dacă marea majoritate a ţărilor membre NATO împărtăşesc acest entuziasm, Turcia a ameninţat că va bloca procesul.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a dat asigurări că este „gata să discute” cu Ankara despre toate „îngrijorările sale”. „Condamnăm terorismul sub toate formele sale”, a adăugat el, în contextul în care autorităţile turce le reproşează celor două ţări că adăpostesc „terorişti” din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat la rândul său că un „dialog” este în curs cu Turcia pentru „a rezolva” aceste probleme.

SUA s-au arătat până acum optimiste în privinţa capacităţii lor de a depăşi acest obstacol, în timp ce pe plan naţional ratificarea unei extinderi a NATO ar urma să fie o formalitate.

Joe Biden a anunţat că a notificat Congresul american, unde subiectul face obiectul unui rar consens dincolo de disputele partizane, pentru ca acesta să aprobe „cât mai rapid posibil” candidaturile Finlandei şi Suediei.

„Când noi membri se alătură NATO, nu este o ameninţare pentru nicio ţară. Niciodată nu a fost. Obiectivul NATO este de a se apăra de agresiuni”, a spus preşedintele american, într-o aluzie la discursul Rusiei care consideră orice extindere a alianţei drept o ameninţare.

Preşedintele american a reamintit, pentru opinia publică din SUA, că de la crearea Alianţei, faimosul articol 5 care declanşează o ripostă comună în caz de atac asupra unui stat membru nu a fost invocat decât o singură dată, după atacurile de la 11 septembrie 2001. „Toţi aliaţii noştri au fost alături de noi atunci”, a subliniat Joe Biden.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF deschide un call-center destinat asitenței contribuabililor în domeniul financiar
ANAF deschide un call-center destinat asitenței contribuabililor în domeniul financiar
Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat miercuri că oferă îndrumare și asistență contribuabililor în domeniul fiscal și cel al tehnologiei informației prin intermediul unui......
Patria Bank oferă o dobândă variabilă promoțională cu o marjă fixă de 3,30% la creditele ipotecare în euro
Patria Bank oferă o dobândă variabilă promoțională cu o marjă fixă de 3,30% la creditele ipotecare în euro
Patria Bank anunță o dobândă variabilă promoțională cu o marjă fixă de 3,30% la creditul ipotecar Patria Acasă ...
ANOFM: 39.451 de locuri de muncă sunt vacante la nivel național
ANOFM: 39.451 de locuri de muncă sunt vacante la nivel național
Peste 39.400 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional, cele mai multe pentru muncitor necalificat şi lucrător ...
Mugur Isărescu: BNR va ține strâns lichiditatea și va folosi toate intrumentele. Probabil că am fost optimist când am sugerat 5% pentru dobânda cheie
Mugur Isărescu: BNR va ține strâns lichiditatea și va folosi toate intrumentele. Probabil că am fost optimist când ...
Banca Naţională a României va ţine strâns lichiditatea şi va lucra cu toate instrumentele, a declarat, miercuri, guvernatorul ...