Joe Biden menține plafonul privind numărul de refugiați primiți de SUA pe care l-a stabilit Trump

Preşedintele american, Joe Biden, a amânat vineri planul de creştere semnificativă a numărului de refugiaţi admişi în Statele Unite şi anul acesta va păstra plafonul istoric scăzut de 15.000 de persoane stabilit de Donald Trump, suscitând critici acerbe în rândul taberei sale democrate, notează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 17 apr. 2021, 09:40
Joe Biden menține plafonul privind numărul de refugiați primiți de SUA pe care l-a stabilit Trump

Joe Biden afirmase că doreşte să admită până la 60.000 de persoane în anul bugetar curent (care se încheie la 30 septembrie), înainte de a ridica plafonul la 125.000 în anul bugetar următor, o multiplicare cu opt comparativ cu cifrele moştenite de la predecesorul său republican.

Această promisiune face parte din dorinţa sa declarată de a se reconecta cu o politică migratorie „umană” pentru a întoarce pagina restricţiilor anti-migranţi din anii Trump.

Dar guvernul american se confruntă şi cu o criză la frontiera mexicană, cu sosirea a mii de migranţi. Opoziţia republicană îl acuză pe Joe Biden că este responsabil pentru „invitaţia” lansată indirect migranţilor.

Citește și: Joe Biden a anunţat că vrea să investească aproximativ 2.000 de miliarde de dolari în infrastructură (economica.net)

În cele din urmă, liderul de la Casa Albă a decis să confirme cota stabilită de fostul preşedinte pentru acest an, din cauza necesităţii de „a reconstrui” programul de admitere a refugiaţilor, a anunţat pe Twitter consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Acest program se referă doar la refugiaţii selectaţi de agenţiile americane de securitate şi informaţii din taberele ONU din întreaga lume pentru a fi instalaţi în Statele Unite, în principal printre cei mai vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă, cu dizabilităţi sau văduvele.

Sistemul a fost lăsat de guvernul anterior „într-o formă mai rea decât am crezut”, „necesitând o revizuire majoră pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am stabilit”, a explicat un responsabil american sub protecţia anonimatului.

Acest lucru „ne va permite să primim mult mai mulţi refugiaţi în anii următori”, a adăugat el, fără a intra în detalii.

Obiectivul de 125.000 de refugiaţi admişi din anul bugetar următor, promisiunea emblematică a candidatului Biden, nu a fost pus la îndoială, dar nici nu a fost reafirmat în mod explicit vineri.

„Vom utiliza cele 15.000 de locuri prevăzute de noile reglementări şi vom lucra cu Congresul pentru a creşte numărul de admisii şi pentru a ajunge la cifrele la care ne-am angajat”, a spus Jake Sullivan.

Celălalt responsabil american a precizat, la rândul său, că aceste locuri au fost deschise către mai multe regiuni decât fusese planificat iniţial de administraţia Trump: 7.000 pentru refugiaţii din Africa, 3.000 din America Latină şi Caraibe, 1.500 din Europa şi Asia Centrală, 1.500 din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud şi 1.000 din Asia de Est.

În decizia sa, preşedintele democrat a menţionat că, dacă plafonul de 15.000 de refugiaţi admişi va fi atins înainte de sfârşitul anului bugetar, el ar putea să-l majoreze pentru a primi mai multe persoane.

Citește și: Joe Biden nu intenționează să invite Rusia să se alăture G7 (economica.net)

„Suntem hotărâţi să continuăm majorarea numărului de refugiaţi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Preşedintele democrat al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, Bob Menendez, a apreciat că numărul de 15.000 de refugiaţi este „teribil de scăzut” şi a deplâns că tergiversările Casei Albe au contribuit la încetinirea repunerii în funcţiune a sistemului. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Biden, el a spus că se teme că această situaţie îl va împiedica să-şi îndeplinească obiectivele ambiţioase pentru viitor.

Alţi parlamentari democraţi s-au revoltat, precum reprezentanta stângii Alexandria Ocasio-Cortez, care a denunţat o alegere „absolut inacceptabilă”.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 309 lei pe MWh în luna aprilie 2021, cu 150,6% mai mult faţă de preţul......
Aurescu: În Fâșia Gaza există 320-350 de cetățeni români. Nu am primit cereri de asistență consulară
Aurescu: În Fâșia Gaza există 320-350 de cetățeni români. Nu am primit cereri de asistență consulară
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că în Fâşia Gaza se află în jur de 320 - 350 de cetăţeni ...
WhatsApp anunță limitarea funcțiilor-cheie pentru utilizatorii care nu acceptă noile reguli de partajare a datelor
WhatsApp anunță limitarea funcțiilor-cheie pentru utilizatorii care nu acceptă noile reguli de partajare a datelor
Utilizatorii WhatsApp au la dispoziţie câteva săptămâni pentru a accepta ''Politica de Confidenţialitate'' a aplicaţiei ...
Importurile de țiței ale României au crescut cu 8,6% în primul trimestru
Importurile de țiței ale României au crescut cu 8,6% în primul trimestru
România a importat, în primele trei luni din 2021, o cantitate de ţiţei de 2,077 milioane tone echivalent petrol (tep), ...