Parlamentul European cere redistribuirea de urgență a portofoliilor deținute de Marea Britanie. Jonathan Hill a demisionat

Economica.net
25 06. 2016
jonathan_hill_eu_commissioner_for_financial_services_52290700

Potrivit draftului obţinut de MEDIAFAX, rezoluţia în 16 puncte urmează să fie votată marţi, într-o şedinţă plenară extraordinară a Parlamentului European, şi este susţinută de toate marile grupuri politice din Legislativ: PPE, S&D, ALDE şi Grupul Verzilor.

De asemenea, Parlamentul European avertizează că, până la ”finalizarea acordului de retragere”, nu va fi agreată o ”nouă relaţie dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană”.

La punctul 14 al rezoluţiei, Parlamentul European cere preşedintelui Comisiei Europene redistribuirea imediată a portofoliul deţinut de comisarul UK. Până acum, Marea Britanie deţine portofoliul ”Stabilitate Financiară, servicii Financiare şi Piaţa de Capital”, unul dintre ministerele importante al Comisiei Europene, iar deţinătorul acestuia era conservatorul Jonathan Hill. Hill a anunţat sâmbătă că demisionează din Executivul european condus de Jean-Claude Juncker.

Nu este foarte clar ce se va întâmpla după vacantarea acestui portofoliu, dar cel mai probabil britanicii vor primi un minister mult mai puţin important pe durata negocierilor de părăsire a Uniunii Europene. Textul integral al draftului de rezoluţie pe care Parlamentul European intenţionează să o voteze maţi: ”Rezoluţia Parlamentului European în urma rezultatului referendumului din Marea Britanie de a părăsi UE.

Astfel, la punctul 1 rezoluţia stipulează: ”Parlamentul European ia notă de dorinţa cetăţenilor britanici de a părăsi UE; atrage atenţia că voinţa exprimată de popor trebuie să fie respectată în totalitate, începând cu activarea imediată a Articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene”. La punctul 5, Parlamentul îi cere prim-ministrului britanic, David Cameron, declanşarea procedurii de retragere în cadrul Consiliului European din 28 – 29 iunie: ”PE avertizează că, pentru a preveni o incertitudine dăunătoare tuturor şi pentru a proteja integritatea Uniunii, notificarea stipulată în Articolul 50 din Tratat trebuie să aibă loc imediat; pe cale de consecinţă, îi cere prim-ministrului Marii Britanii să notifice Consiliului European din 28/29 iunie rezultatul referendumului; această notificare va declanşa procedura de retragere”.

 

„Dat fiind că ne îndreptăm spre o nouă etapă, nu cred că este corect să continui să fiu comisar european ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. În conformitate cu ce am discutat cu preşedintele Comisiei Europene acum câteva săptămâni, i-am transmis că mă retrag”, a declarat sâmbătă Jonathan Hill, comisarul UE pentru Stabilitate Financiară, Servicii Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital. „La fel ca majoritatea oamenilor din Marea Britanie, sunt, evident, foarte dezamăgit de rezultatul referendumului. Am dorit un alt rezultat şi am sperat că Marea Britanie va opta să joace un rol de promovare a unei Europe cu perspective, flexibilă, competitivă şi cu o piaţa comercială liberă. Însă cetăţenii britanici au luat altă decizie”, a adăugat Hill.

Majoritatea cetăţenilor britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană. În acest context, şi premierul David Cameron a luat decizia de a demisiona.