JP Morgan riscă acuzaţii penale pentru că a tolerat activităţile ilegale ale lui Bernard Madoff

Economica.net
24 10. 2013
bernard_madoff_returns_court_bail_dispute_mndsuawct2al_99774800

Acest caz, care vine după un acord preliminar de 13 miliarde de dolari pentru stingerea anchetelor civile referitoare la practicile JP Morgan în domeniul creditelor ipotecare, reprezintă o nouă ameninţare majoră la adresa reputaţiei celei mai mari bănci din Statele Unite în funcţie de active.

JP Morgan a avut deja discuţii preliminare cu reprezentanţii procuraturii pentru un acord de închidere a investigaţiei, au declarat surse apropiate situaţiei. Un astfel de acord ar suspenda acuzaţiile penale împotriva băncii în schimbul unei amenzi, anumite concesii şi a menţionării faptului că JP Morgan va fi inculpată în cazul unor comportamente greşite ulterioare.

Procuratura ar putea să ceară JP Morgan, care a susţinut în repetate rânduri că personalul său a acţionat cu bună credinţă în colaborarea cu Madoff, să angajeze un supraveghetor independent.

Acest tip de acord, în care acuzaţiile sunt doar suspendate, este preferat de Departamentul de Justiţie pentru penalizarea marilor corporaţii, întrucât permite procuraturii să aibă o atitudine dură, fără să afecteze soliditatea companiilor. Aceste acorduri sunt încheiate doar în cazul unor fapte grave şi nu au mai fost aplicate în cazul unei bănci americane mari.

Departamentul de Justiţie nu exclude chiar o pedeapsă mai aspră pentru divizia naţională de banking a JP Morgan Chase. Astfel, procurorii ar putea cere diviziei să îşi recunoască vinovăţia pentru încălcarea legii federale Bank Secrecy Act, care cere instituţiilor financiare să raporteze guvernului activităţile suspecte.

În contextul îngrijorării că recunoaşterea vinovăţiei ar putea destabiliza banca, procurorii au discutat ramificaţiile acuzaţiilor penale împotriva JP Morgan cu una dintre autorităţile de reglementare, Office of the Comptroller of Currency, care a dat asigurări că nu se va implica în acest caz.

Reprezentanţii JP Morgan, ai Comptroller, precum şi procurorii au refuzat să comenteze.

De asemenea, procurorii ar putea lansa acuzaţii penale împotriva angajaţilor JP Morgan care au colaborat cu Madoff. Nu este clar cine sunt angajaţii investigaţi.

Investigaţia, efectuată de FBI şi procuratura din Manhattan, se concentrează pe faptul că JP Morgan nu a alertat autorităţile federale în privinţa comportamentului în afaceri al lui Madoff. JP Morgan a fost principala bancă cu care a colaborat Madoff timp de peste 20 de ani.

Punerea sub acuzare penală a JP Morgan ar fi o demostraţie extraordinară de forţă din partea procuraturii. De la inculparea firmei de audit Arthur Andersen, a companiei energetice Enron, care a dat faliment, autorităţile federale au fost reticente să aducă acuzaţii penale unor mari corporaţii, de teamă că ar putea avea efecte secundare în economie.

Potrivit regulilor federale, procurorii trebuie să ţină seama de „consecinţele colaterale” ale unor astfel de acţiuni, precum pierderile de locuri de muncă şi implicaţiile economice.

HSBC, de exemplu, a plătit 1,9 miliarde de dolari pentru închiderea unui caz de spălare de bani, dar Departamentul de Justiţie nu a pus banca sub acuzare.

JP Morgan se confruntă şi cu alte anchete, legate de angajarea unor fii şi fiice ai unor oficiali guvernamentali chinezi şi de posibila manipulare a tranzacţiilor cu energie.

Cazul Madoff este în mod special dificil. Orice acuzaţie ar lega banca de cel mai cunoscut infractor financiar din ultima perioadă. Madoff a orchestrat o schemă piramidală (Ponzi), pe parcursul mai multor decenii, în care investitorii au pierdut, în numerar, 17 miliarde de dolari. Pierderile totale au depăşit 64 de miliarde de dolari.

Madoff execută o pedeapsă cu închisoare de 150 de ani, într-o închisoare federală din Carolina de Nord, după ce a pledat vinovat, în martie 2009. El a afirmat, pentru New York Times, că băncile cu care a făcut afaceri „trebuie să fi ştiut” ce se întâmplă.